Патологічна зубо-щелепна система.

Патологічна зубо-щелепна система.

За наявності будь-якого дефекту зубного ряду зубо-щелепну систему слід розглядати як патологічну. Розрізняють три її стани:.
.
1.
Компенсований стан — характеризується тим, що дефект зубного ряду (зубних рядів), який виник, у майбутньому не впливатиме на форму і структуру зубних рядів і пародонта.
2.
Субкомпенсований стан — характеризується внутрішньосистемною перебудовою у зубних рядах і пародонті. Коронки зубів нахиляються у бік дефекту, між зубами всього зубного ряду з"являються треми. Зуби, що стоять проти дефекту, зміщуються вертикально. Відповідно до зміщення зубів перебудовується пародонт.
3.
Декомпенсований стан — характеризується внутрішньосистемною перебудовою із запальними явищами в пародонті і його дистрофією. Виникають патологічні ясенні і кісткові кишені, спостерігаються атрофічні процеси в пародонті.
Суб- і декомпенсовані стани виникають за умови реактивної недостатності організму, коли функція жувального апарату перестає формувати систему і починає її руйнувати. Такий стан називається станом функціональної патології. Додаткова втрата зубів пришвидшує руйнування усієї зубної системи, до цього призводить також загальне ослаблення організму на тлі інфекції, інтоксикації, порушення обміну, недостатність харчування, авітаміноз, стрес тощо.