Анамнез життя.

Анамнез життя.

Анамнез життя складає медичну біографію хворого. Вказують місце народження і проживання, а саме: природні умови, що можуть спричинити розвиток некаріозних уражень зубів. Інформація щодо режиму харчування у період розвитку і росту щелеп допомагає зрозуміти причини різних відхилень у формуванні зубо-щелепної системи (аномалії розвитку). Виробничі шкідливості можуть зумовити розвиток патологічної стертості, реакцію несприйняття протезів.
.
Важливим моментом є вияснення перенесених хвороб і наявність загальносоматичних захворювань у даний час, оскільки вони можуть сприяти розвитку патологічних процесів у зубо-щелепній системі і визначати вибір лікарської тактики під час ортопедичного лікування.
Після деяких інфекційних захворювань спостерігаються ураження скроневонижньощелепного суглоба, які в поєднанні з дефектами зубних рядів ускладнюють деструктивні процеси. Хворі з ураженнями серцево-судинної системи потребують поетапного препарування твердих тканин зубів із знеболюванням та попередньо проведеним консультуванням з лікарем-кардіологом. За наявності ревматоїдного поліартриту, пієлонефриту, гломерулонефриту, явищ хронічної інтоксикації невиясненої етіології необхідно ретельно оцінити стан приверхівкових тканин, якість лікування коренів зубів. У разі виявлення вогнищ розрідження, що не піддаються лікуванню, корені зубів підлягають видаленню як можливе вогнище хронічної інфекції. Бронхіальна астма у хворих є протипоказанням до застосування відбиткових матеріалів, що мають різкий запах. Крім того, є особливості проведення перебазування знімних протезів, препарування зубів.
Грунтуючись на анамнезі і суб"єктивних симптомах, лікар робить передбачення:.
1) про характер захворювання (гострий чи хронічний);.
2) про локалізацію ураженого органа та стан інших органів зубо-щелепної системи;.
3) про можливі причини захворювання (етіологічний характер).
Зупинятися остаточно на будь-якому передбаченні не слід. Навпаки, першо-.
початкові передбачення можуть значно змінюватися і навіть повністю бути відкинуті. Лише об"єктивне обстеження з урахуванням отриманої суб"єктивної інформації буде основним у постановці діагнозу та плані лікування.