Мастикаціографія.

Мастикаціографія.

Графічний метод реєстрації рефлекторних рухів нижньої щелепи називають мастикаціографією (від грецького masticatio — жування, grapho — писати). У 1954 p. І.С. Рубінов запропонував пристрій — масти-
Таблиця 3.
Сила опорного апарату зубних рядів за В.Ю.Курляндським, ум. од.
каціограф та розробив методику реєстрації на кімографі рухів нижньої щелепи під час жування.
Мастикаціографія дозволяє графічно реєструвати динаміку жувальних та нежувальних рухів нижньої щелепи, є методом об"єктивного вивчення рухів нижньої щелепи. Найдоцільнішим місцем для установлення реєструвальних пристроїв вважають підборідну ділянку нижньої щелепи.
Використання даної методики показало, що запис жувальних рухів нижньої щелепи являє собою низку хвилеподібних кривих, які йдуть одна за одною. Увесь комплекс рухів, починаючи від уведення їжі в рот і до моменту ковтання, характеризується як жувальний період. У кожному жувальному періоді розрізняють п"ять фаз. На кімографі кожна фаза має свій характерний запис.
Перша фаза — стан спокою — відповідає періоду до введення їжі в ротову порожнину, коли нижня щелепа нерухома, м"язи знаходяться у стані мінімального тонусу, а нижній зубний ряд розташовується на відстані 2—3 мм від верхнього зубного ряду, тобто відповідає фізіологічному стану спокою. На міографі ця фаза позначається як пряма лінія на початку жувального періоду.
Друга фаза — відкривання рота і введення їжі. Графічно це відповідає першому висхідному коліну кривої, яке починається відразу після лінії спокою. Розмах цього коліна залежить від ступеня відкривання рота, а напрямок вказує на швидкість відкривання та введення їжі в рот.
Третя фаза — початкова фаза жування (адаптації) починається з вершини висхідного коліна і відповідає процесу пристосування до початкового подрібнення шматка їжі. Початкова фаза функції жування залежно від різних чинників може бути зображена графічно у вигляді однієї хвилі або поєднання хвиль, які складаються з кількох підвищень різної висоти та спусків.
Четверта фаза — основна фаза функції жування — графічно характеризується правильним періодичним чергуванням жувальних хвиль. У жувальну хвилю включаються усі рухи, пов"язані з одним опусканням або підніманням нижньої щелепи до змикання зубів. Характер та продовженість цих хвиль залежать від стану жувального апарату і характеру їжі.
П"ята фаза — фаза формування харчового комка з наступним його ковтанням. Графічно ця фаза має форму хвилеподібної кривої з деяким зменшенням висоти хвиль.
Після ковтання харчового комка знову відновлюється стан спокою жувальних м"язів. Графічно це зображується у вигляді горизонтальної лінії. Цей стан є першою фазою наступного періоду жування. Запис мастикаціограм звичайно проводять олівцем або чорнилом на білому папері, застосовуючи для цього звичайний кімограф, електрокімограф або спеціально сконструйовані записувальні апарати.