Обстеження хворого.

Обстеження хворого.

Під час обстеження хворого дотримуються такої послідовності: оцінка зубів і зубних дуг, дефектів у них; визначення стану оклюзії і рухів нижньої щелепи; оцінка слизової оболонки ротової порожнини і щелепних кісток.
.
Під час огляду слизової оболонки присінка рота визначають колір і стан ясен (атрофія, гіпертрофія, набряк, стоматит, нориці, рубці, тяжі). На слизовій оболонці губ, щік і кутів рота може бути виявлено кератоз у вигляді окремих бляшок чи їх конгломератів, іноді з тріщинами. Більшість авторів розцінюють останні зміни як прекарциноматозний процес. Іноді на слизовій оболонці щік спостерігаються відбитки бічних зубів на рівні їх змикання. Така слизова оболонка часто піддається прикушуванню і травмуванню.
Подібні фіброзні розростання деякими авторами роглядаються як прекарциноматози і підлягають висіченню. Під час огляду слизової оболонки ротової порожнини, піднебіння і зіва виявляють запальні та дистрофічні зміни: набряки, звиразкування, кератоз, лейкоплакію, гіперплазію мигдаликів, наліт на язиці, гіпертрофію його сосочків. Далі визначають глибину піднебінного склепіння, наявність торусу і його межі, ступінь атрофії коміркового відростка і горбів верхньої щелепи, форму коміркового відростка (гострий, шилоподібний, шишкоподібний, напівовальний), наявність екзостозів і встановлюють необхідність хірургічного втручання.
Під час дослідження зручно користуватися електросвітловим шпателем із платини. За його допомогою вдається добре освітити глибинні місця ротової порожнини і глотки, дистальні поверхні молярів і всю слизову оболонку ротової порожнини.