Оклюзія.

Оклюзія.

Змикання зубних рядів або групи зубів протягом більшого або меншого відрізка часу називають оклюзією. Під час рухів нижньої щелепи можлива велика кількість варіантів змикання зубів. Виділяють такі види оклюзії: центральну, дві бічні, задню та передню.
.
Оклюзія центральна характеризується змиканням зубів за умови максимальної кількості контактних пунктів. Присередні лінії верхнього та нижнього зубних рядів, що проходять між центральними різцями, збігаються з медіанною лінією лиця. Суглобові головки нижньої щелепи знаходяться біля скату суглобового горбка. Центральна оклюзія забезпечується рівномірним скороченням м"язів, що піднімають нижню щелепу.
Оклюзія передня характеризується рухами нижньої щелепи допереду до моменту змикання фронтальних зубів. Між бічною групою зубів у цей час виникає сагітальна щілина (трьохконтактний пункт за Бонвілем). Установлення зубних рядів у передню оклюзію досягається двобічним скороченням латеральних крилоподібних м"язів. Суглобові головки нижньої щелепи в цей час виходять на скат суглобового горбка.
Оклюзія бічна (права) — змикання зубів у разі переміщення нижньої щелепи вправо внаслідок скорочення лівого латерального крилоподібного м"яза. Суглобова головка на боці переміщення нижньої щелепи залишається на своєму місці, дещо повертаючись дозовні. З боку руху (справа) жувальна група зубів перебуває у контакті з однойменними горбками (робочий бік). З протилежного боку (балансуючий бік) змикання відсутнє або воно є, але змикаються різнойменні горбки, тобто нижні щічні контактують з верхніми піднебінними.
Оклюзія бічна (ліва) — змикання зубів під час рухів нижньої щелепи вліво внаслідок скорочення правого латерального м"яза. З боку руху виникають контакти однойменними горбками, а на протилежному (балансуючому) вони відсутні або вступають в контакт різнойменними горбками (нижній щічний з верхнім піднебінним).
Оклюзія фізіологічна — змикання зубів, за якого виникає рівномірний розподіл жувального тиску по зубному ряді або групі зубів, а напруги, що виникають у тканинах пародонта, є чинниками, що сприяють його життєздатності.
Оклюзія патологічна — змикання зубів, за якого виникає порушення форми, функції або естетики. Спостерігається у разі деформацій зубних рядів, особливо ускладнених вторинними деформаціями, патологічного стирання зубів, протрузії верхніх різців за наявності захворювань тканин пародонта, у разі переломів, що неправильно зрослися. Патологічна оклюзія — поняття, що об"єднує багато.
видів порушень, тоді як функціональне перевантаження є її окремим випадком.
Оклюзія вимушена — незвичне за своїм характером змикання зубів, що є наслідком неправильного протезування або хірургічного лікування. Вимушена оклюзія може ускладнюватися артрозом, міопатією жувальних м"язів тощо.