Прогноз хвороби.

Прогноз хвороби.

Прогноз хвороби — це науково обгрунтоване передбачення про подальший перебіг і завершення хвороби. Загальний прогноз визначається сутністю захворювання, формою і стадією процесу, часом початку лікування та успіхами комплексної чи ортопедичної терапії.
.
Захворювання зубо-щелепної системи, що підлягають ортопедичній чи комплексній терапії, не становлять безпосередньої небезпеки для життя, але частина із них може тривати довгі роки (пародонтит, артрози скроневонижньощелепного суглоба), знижуючи якість життя.
Гострі захворювання органів зубо-щелепної системи у більшості випадків мають визначені, що залежать від характеру хвороби та імунобіологічної реакції організму, терміни тривалості.
Хронічні захворювання досить складні для прогнозування. У багатьох випадках оцінити прогноз можна лише через деякий час після активного лікування, оскільки у разі цих захворювань виникають невідновні дефекти структури і функції органів (пародонта — у разі пародонтиту, суглобових елементів — у разі артрозу скронево-нижньощелепних суглобів). Фактично мова йде про неповне видужання, незважаючи на сприятливий прогноз для відновлення функцій жування. Ураховуючи властиві цим захворюванням загострення процесу і розвиток різних ускладнень, ремісія і рецидиви залежать від особливостей патологічного процесу, важкості ураження органа, зовнішніх умов, що не завжди можна передбачити і врахувати. Тому хворі з хронічними захворюваннями після проведеного. ортопедичного лікування повинні бути взяті на диспансерний облік.
Диспансерному спостереженню підлягають усі особи, які пройшли ортопедичне лікування, оскільки зубні протези значно змінюють умови впливу зовнішнього середовища на тканини ротової порожнини і самі є активними подразниками. Передбачити рівень пристосованості в цих умовах дуже важко. Огляди таких осіб дозволяють виявити можливі ускладнення на початкових стадіях і шляхом активного лікування усунути їх.