Коронка зуба штучна.

Коронка зуба штучна.

Протез, який покриває коронку природного зуба, називають штучною коронкою зуба. Залежно від ролі, яку вони відіграють в ортопедичному лікуванні, розрізняють коронки відновлювальні, фіксувальні (опорні), провізорні.
Відновлювальні коронки застосовуються для відновлення форми у разі руйнування коронки каріозним процесом, травми, аномалій форми тощо. У клініці ортопедичної стоматології їх часто використовують для підвищення міжкоміркової висоти.
Опорні коронки (фіксувальні) використовують як опори в знімних та незнімних протезах, а також у різних конструкціях ортодонтичних апаратів. Штучні коронки застосовують як несучу частину і на них фіксують деталі протезів або апаратів.
Провізорні (захисні) коронки використовують для захисту зубів, що були відпрепаровані під різні конструкції незнімних протезів на час їх виготовлення.
Штучні коронки можна поділити на тимчасові та постійні. Тимчасові використовуються найчастіше на період ортодонтичного лікування, після закінчення якого їх знімають. Постійні коронки фіксують на весь період користування протезом, а природні коронки, які ними покриваються, піддають спеціальній підготовці (препаруванню). Матеріалами для виготовлення штучних коронок служать сплави золота, нержавіючої сталі, хромо-кобальтові сплави, сплави срібла, паладію, керамічні маси, пластмаси. За методом виготовлення штучні коронки бувають штампованими, литими, шовними, безшовними, злитою жувальною поверхнею.
За матеріалами, які використовуються для їх виготовлення, штучні коронки комбіновані поділяються на металопластмасові та металокерамічні.
Показаннями до застосування штучних коронок є:.
1) дефекти коронки зуба, за яких неможливо відновити анатомічну форму пломбуванням або вкладкою;.
2) аномалії форми зуба (шилоподібні зуби, зуби Гетченсона тощо), які створюють естетичний дискомфорт;.
3) зміна кольору зуба у разі некрозу пульпи, флюорозу, гіпоплазії, що порушує зовнішній вигляд хворого;.
4) патологічна стертість зубів;.
5) спеціальна підготовка коронки зуба під різні види кламерів, оклюзійні накладки, замкову систему фіксації.
Згідно з індексом ІРОПЗ застосування штучних коронок показано, якщо останній становить 0,6—0,8.