Коронка пластмасова.

Коронка пластмасова.

Показаннями до виготовлення пластмасових коронок є необхідність відновлення твердих тканин зубів. Але, крім того, слід звертати увагу на достатню висоту клінічної коронки, правильне положення її у зубному ряді, глибину різцевого перекриття фронтальних зубів, стану прикусу, депульпування зубів. Препарування зуба здійснюється з уступом та без уступу. Якщо пришийкова частина зуба збережена, препарують з уступом. У разі ушкодження пришийкової частини карієсом є труднощі у формуванні уступу. Препарування починають з апроксимальних поверхонь, потім препарують вестибулярну поверхню. Уступ формують по всьому периметру (крім оральної поверхні) на 0,5 мм над рівнем ясен. Потім коронковій частині надають дещо конусоподібної форми в бік різального краю чи жувальної поверхні, одночасно створюючи проміжок між зубом, що препарується, та зубами-антагоністами. Після зняття відбитка відливають комбіновану модель із супергіпсу. Гравірують по всьому периметру шийку зуба, поглиблюючи зубоясенну борозну на 0,5 мм для забезпечення щільного прилягання коронки в ній.
Моделювання анатомічної форми зуба проводять безколірним воском, щоб уникнути впливу фарбника на зміну кольору пластмаси. Відмодельований зуб вирізають з моделі разом з прилеглими зубами у вигляді блоку. При цьому прилеглі зуби зрізають під конус. Підготовлений таким чином фрагмент гіпсують у кювету. Після затвердіння гіпсу кювету поміщають у посудину з киплячою водою на 10—15 хв, а потім кювету розкривають. Підготовка моделі перед гіпсуванням описаним способом сприяє безперешкодному відкриванню половинок кювети. Залишки воску та грязеві включення змивають киплячою водою, і доки кювета не охолола, обидві її половини змазують ізолювальним лаком "Ізокол", щоб гіпс не проник у пластмасу під час полімеризації.
Приготовлену пластмасу пакують у кювету, затискають кювету в бюгелі та проводять полімеризацію. Коронку обробляють як зсередини, так і ззовні, надаючи поверхні гладенького вигляду. Коронку приміряють у клініці, проводять корекцію та завершальне полірування.
Недоліками пластмасових коронок є: швидке потемніння кольору, часті поломки у зв"язку з їх недостатньою товщиною.