Мостоподібні протези розбірні.

Мостоподібні протези розбірні.

Це — мостоподібні протези, у яких одна з опор представлена коронкою, а друга — опорно-утримувальним кламером, вкладкою, накладкою, кільцем і опирається на коронку, якою покрито опорний зуб. Використовують за відсутності паралельності опорних зубів. Мостоподібні розбірні протези виготовляють у разі значної конвергенції чи дивергенції опорних зубів. Якщо препарувати такі опорні зуби, то необхідно зішліфовувати велику кількість твердих тканин, а в деяких випадках проводити депульпування.
Для зниження функціонального перевантаження опорних зубів, один з яких має різкий медіальний нахил, Ю.К.Курочкін розробив конструкцію розбірного мостоподібного протеза. Детально опис конструкції (див. с. 22).
Другим варіантом конструкції розбірних мостоподібних протезів є з"єднання його деталей і опорного зуба, який не зміщений. У такому разі шлях уведення протеза відповідає нахилу дистально розміщеного моляра. Медіально розміщений стоячий зуб покривається литою коронкою зі спеціальним анкерним механізмом для з"єднання з проміжною частиною.
Третім варіантом виготовлення розбірного протеза є з"єднання його складових у ділянці середньої частини його тіла. Таке з"єднання показане у разі вираженого взаємного нахилу двох опорних зубів, які обмежують включений дефект.
Протезування розбірними мостоподібними протезами має і профілактичний характер — виправлення порушень жувальних рухів нижньої щелепи, функції скронево-нижньощелепних суглобів, функціонального перевантаження чи запобігання їм.