Мостоподібні незнімні протези із золотих сплавів.

Мостоподібні незнімні протези із золотих сплавів.

Мостоподібні протези із золотих сплавів володіють тими ж властивостями, що й золоті коронки (див. с. ЗО).
Після того як залиті припоєм опорні коронки припаяні на опорних зубах, лікар знімає оклюзійні відбитки. Технік склеює відбитки, наповнює коронки воском у вигляді кратера, отримує моделі, гіпсує їх в оклюдатор і моделює тіло протеза. Ураховуючи високу густину та вартість золотого сплаву, під час моделювання форму проміжної частини роблять не опуклою, а прямою або дещо ввігнутою, що створює сприятливі умови для очищення приясенного простору від залишків їжі. Після моделювання воскова композиція згладжується, відокремлюється від коронок та зважується. Після відливання проміжної частини із золотого сплаву ливник відкушують кусачками, а тіло протеза склеюють з трохи зачищеними з апроксимальних боків золотими коронками. Гіпсують для пайки. Під час гіпсування стежать, щоб коронки були вщент заповнені гіпсом, а місця пайки максимально звільнені від нього. З метою уникнення перегріву коронок слід кілька разів відводити полум"я від лінії спайки. У середньому на одну пайку використовується 0,15 г припою 750-ї проби.
У разі виготовлення пластмасових фасеток покривні, ізоляційні лаки на тіло мостоподібного протеза не наносять. Моделювання та заміну воску на пластмасу проводять за методикою виготовлення комбінованого протеза з основою із сталі. Під час розкриття кювети після полімеризації пластмаси слід бути надзвичайно уважним, щоб не пошкодити золоті коронки.
Можливим є виготовлення суцільнолитих мостоподібних конструкцій із благородних сплавів і, зокрема, на основі золота, паладію, платини з облицюванням керамічними або пластичними масами. Благородні сплави для суцільнолитих каркасів забезпечують оптимальне з"єднання каркасу та облицювального матеріалу. Крім того, висока біосумісність таких конструкцій створює сприятливі умови для збереження тканин пародонта. На українському ринку представлені такі іноземні золотовмісні сплави, як Degulor-M, Degunorm, Degudent-H, Pors-on, які сумісні з такими керамічними масами, як DuceramPlus, Biodent, Carat, Ivoclar, Duceragold, Vita тощо. Співробітниками ММСІ (Росія) вивчено та освоєно сплав ССЗ "Супер-ТЗ" на основі золота 750-ї проби, який за якісними характеристиками відповідає 3-му типу міжнародного стандарту.