Нітрид-титанове покриття незнімних зубних протезів.

Нітрид-титанове покриття незнімних зубних протезів.

Нітрид-титанове покриття (UN) наносять на незнімні конструкції з метою збільшення тривалості використання зубних протезів, зменшуючи дози дорогоцінних металів, адже це покриття імітує колір золота. Необхідною умовою для якісного нанесення покриття є високоякісне полірування протеза, потім протез хромують гальванічним способом. Після цього на нього наносять зовнішній шар з нітриду титану шляхом плазменого напилення у вакуумі.
Іоно-плазмене розпилення полягає у бомбардуванні у вакуумі іонами титану поверхні виробу, який розміщено на катоді, за визначеної температури, а потім в атмосфері газу азоту з утворенням нітрид-титану. Цей спосіб дозволяє осадити завдяки значній спрямованій енергії покриття, що має достатньо високі фізикомеханічні властивості та зчеплення з металевою основою.
Для цього використовують установки типу "Булат" чи "Пуск".
Покриття з нітрид-титану наносять на будь-які металеві конструкції знімних та незнімних зубних протезів, виготовлених як із хромо-нікелевих, так і хромокобальтових сплавів. Товщина покриття залежить від режиму та тривалості його нанесення, а міцність — від товщини шару.