Ретракція ясен.

РетракцІЯ ясен.

Ретракція ясен — відтиснення ясенної борозни для наступного введення у неї відбиткового матеріалу. Ретракцію проводять у разі виготовлення незнімних суцільнолитих зубних конструкцій.
Ретракцію ясен слід проводити за умови здорових тканин пародонта. За наявності ознак гінгівіту необхідно провести відповідне терапевтичне лікування до повного зникнення запального процесу. Якщо у пацієнта наявний пародонтит, то розкриття ясенної кишені проводять у стадії ремісії патологічного процесу. У гіршому випадку може відбутися загострення та прогресування патологічного процесу з поширенням його в наступні відділи, що може в подальшому спричинити оголення шийок опорних зубів, а це значно погіршить естетичні властивості металокерамічного чи металопластмасового протезів.
Ретракція ясен — болісна процедура і повинна обов"язково проводитися з використанням відповідних анестетиків: 2 % розчину лідокаїну, тримекаїну тощо.
Розрізняють поверхневу та глибоку ретракцію ясен. Крім того, виділяють такі методи проведення ретракції: механічний, механо-хімічний, повітряно-компресійний. Глибока ретракція ясен протипоказана у разі отримання подвійних відбитків. Ступінь ушкоджувальної дії цієї процедури прямо пропорційна глибині її проведення. Тому ретракцію ясен слід проводити не більше ніж на глибину ясенної борозни (кишені), попередньо вимірявши її. У зв"язку з названими особливостями підхід до проведення ретракції повинен бути диференційованим.
Для механічної ретракції використовують нитки діаметром від 0,2 до 2,5 мм, які випускає текстильна промисловість. Є фірми, що виготовляють спеціальні стандартні набори для механічної ретракції ясен. Серед них:.
— "Ерірак" (Німеччина) — набір стандартних бавовняних кілець різного діаметру та медикаментозний засіб;.
— "Cingitract" (США) — комплект ретракційних ниток трьох діаметрів і два медикаментозні засоби (з адреналіном і без адреналіну);.
— "Віорас" (Швейцарія) — нитка, що зберігається у темному герметично закритому флаконі. Нитка попередньо змочена медикаментозним засобом і висушена за кімнатної температури. Необхідну довжину нитки витягують з флакона і відрізають. Під час занурення ретракційної нитки у ясенний жолобок відбувається її зволоження ексудатом жолобка і компоненти медикаментозного засобу набувають своєї фармакологічної активності.
Медикаментозні засоби, які використовуються для імпрегнації бавовняної нитки, діляться на дві групи: які містять адреналін і які не містять адреналіну. Тому підбір ниток з тим чи іншим медикаментозним засобом слід визначати в залежності від об"єму втручань та стану здоров"я пацієнта.