Способи підрізання довжини штампованих коронок.

Способи підрізання довжини штампованих коронок.

За першим способом підрізають коронку відразу після завершального штампування, орієнтуючись на верхній край канавки гіпсового стовпчика. Потім знімають з гіпсового стовпчика восковий пояс зуба і поступово просувають коронку по стовпчику. Якщо край коронки перетне канавку раніше ніж коронка до кінця надягнеться на стовпчик, її знімають і вкорочують у цій ділянці на шліфмашині. Так роблять доти, поки край коронки по всьому діаметру не розташується точно по верхньому краю канавки. Одночасно перевіряють точність штамповки коронки: завужена, чи загинається її край у канавку, чи широка.
За другим способом гільза попередню підрізається після протягування та термічної обробки. Її прикладають до штампа так, щоб дно знаходилося на рівні оклюзійної поверхні зуба. Надлишки гільзи в ділянці шийки видаляють, орієнтуючись на вестибулярну поверхню зуба. У ділянці контактних поверхонь на гільзі роблять півмісяцеві вирізки за формою канавок ясен на штампі. Для цього шпателем на штампі позначають край коронки. Надлишки довжини коронки підрізають у вигляді смужки, яка відповідає простору між канавкою і позначкою. Можливим є підрізання коронки по гіпсовому стовпчику. Такий спосіб не потребує додаткового накладання і зняття коронки з металевого штампа, але після завершальної штамповки зникає можливість перевірити точність виготовлення коронки на гіпсовому стовпчику.
За третім способом (за Волгіним) підрізання коронки проводять за допомогою шпателя, один край якого роздвоєний з півмісяцевою вирізкою. На штампі (без коронки і гільзи) одним краєм шпателя проводять по канавці, а другий креслить на основі штампа паралельну лінію. Після попереднього штампування коронки, приміряної на штамп, ставлять один край шпателя по накресленій лінії, а другий залишає на коронці подряпину, за якою слід точно підрізати готову коронку.