ЛІКУВАННЯ У РАЗІ ДЕФЕКТІВ ЗУБНИХ РЯДІВ ЗНІМНИМИ КОНСТРУКЦІЯМИ ЗУБНИХ ПРОТЕЗІВ Адаптація до ЗНІМНИХ конструкцій зубних протезів.

ЛІКУВАННЯ У РАЗІ ДЕФЕКТІВ ЗУБНИХ РЯДІВ ЗНІМНИМИ КОНСТРУКЦІЯМИ ЗУБНИХ ПРОТЕЗІВ Адаптація до ЗНІМНИХ конструкцій зубних протезів.

Адаптація — це комплекс проявів клінічних ознак та суб"єктивних реакцій на протез у ротовій порожнині хворого. Адаптація до знімних конструкцій зубних протезів передбачає звикання хворого до протеза і звикання до нього тканин протезного ложа й поля як у спокої, так і під час жування їжі.
Зубні протези сприймаються тканинами протезного ложа людини як стороннє тіло і є сильними подразниками для нервових закінчень слизової оболонки ротової порожнини. Подразнення чутливих рецепторів передається по рефлекторній дузі до центру слиновиділення, мовлення тощо, в результаті чого з"являються салівація, потяг до блювання, порушується мовлення, пережовування їжі і ковтання.
Розрізняють три фази адаптації до зубних протезів.
Перша фаза — фаза подразнення — спостерігається від дня накладання протеза до трьох-чотирьох днів після фіксації. Характеризується підвищеною салівацією, зміною дикції, слабкою жувальною потужністю, блювотним рефлексом.
Друга фаза — фаза часткового гальмування — триває від третього-четвертого до сьомого дня після накладання протезів. У цей період відновлюється мова, жувальна потужність, зменшується салівація і блювотний рефлекс.
Третя фаза — фаза повного гальмування подразнень та повного звикання до протеза —триває до 30-35-го дня. У цій фазі людина не сприймає протез як стороннє тіло, а, навпаки, відчуває дискомфорт без нього. Якщо після цього періоду хворий не може адаптуватися до протезів, слід шукати помилку у виготовленні, і такі протези необхідно переробити.
Хворі, яким протези виготовлялися повторно, адаптуються до них значно швидше, за 5-7 днів.
На швидкість адаптації впливають також фіксація, стабілізація протезів і відсутність больових симптомів.