Дублювання гіпсових моделей.

Дублювання гіпсових моделей.

Дублювання моделей — це технологічний етап, який дозволяє значно підвищувати якість бюгельних протезів. Для дублювання використовують реверсивні (зворотні) гідроколоїдні маси на основі агарагару (гелін, дентокол, вірогель, віродубль тощо) або поліхлорвінілу (ПХВ). Нині широкого використання набули дублювальні маси на основі силікону (сильфлеск, вірозил, керадур-л) та поліефірної гуми. Е.Я. Варес (1992) пропонує для дублювання використовувати еластичні відбиткові маси (поліуретанові, силіконові, альгінатні).
Виготовлення відбитка з геліну. Модель фіксують у центрі основи спеціальної кювети для дублювання. Масу "Гелій", нарізану маленькими шматочками, кладуть у посудину з термометром, що герметично закривається, і ставлять на водяну баню. Гелін плавиться поступово протягом 1 год. Температура плавлення — 80 °С. За температури 90 °С маса втрачає свої властивості і стає непридатною для отримання відбитків. Розтоплену масу поступово охолоджують за температури 49—50 °С, періодично помішуючи.
Модель для дублювання занурюють на 5-10 хв у холодну воду, висушують стисненим повітрям. На основу кювети накладають кришку і в один із її отворів тонким струменем вливають розплавлену масу, доти, поки вона не з"явиться в усіх отворах кришки кювети.
Через 30—40 хв за кімнатної температури маса застигає, стає еластичною, желеподібною, добре ріжеться ножем.
Кювету відкривають, обрізаючи ножем навколо моделі, модель обережно виймають із гідроколощного відбитка, намагаючись його не пошкодити.
Негайно переходять до виготовлення вогнетривкої моделі, щоб уникнути усадки та деформації відбитка.