Індивідуальні ложки.

Індивідуальні ложки.

Основоположником сучасних методик отримання індивідуальних ложок можна вважати Шротта, який знімав із щелеп анатомічні відбитки, відливав моделі, за якими готували штамп і контрштамп і за їх допомогою з металу штампували індивідуальні ложки для верхньої та нижньої щелеп. Отже, індивідуальна ложка —це ложка, яка виготовляється індивідуально для кожного хворого. Матеріалом, з якого виготовляють індивідуальні ложки, може бути метал, термопластична маса, пластмаса. їх можна виготовляти безпосередньо в ротовій порожнині, а також лабораторним шляхом.
У ротовій порожнині можна виготовляти індивідуальну ложку за методикою ЦІТО. Для цього пластинку базисого воску складають у два або три шари, приблизно обрізають за формою щелепи, розігрівають на вогні і вводять у ротову порожнину, де проводять обтискання анатомічних утворень. Процес продовжують до повного відтворення протезного ложа. Метод точний, але потребує багато часу, а міцність таких ложок невелика. У лабораторних умовах індивідуальні ложки виготовляють за допомогою методики ДонМ І, в апараті СОШПУ конструкції проф. Вареса Е.Я. та ін. їх можна також виготовляти із стандартних пластинок АКР-П та самотвердіючої пластмаси ("Карбопласт", "Протакрил").
Імедіат-протез. Безпосередній протез, виготовлений до операції, фіксується на тканини протезного ложа відразу після операції, але не пізніше ніж через 24 год.