Класифікація стану слизової оболонки ротової порожнини за Суплє.

Класифікація стану слизової оболонки ротової порожнини за Суплє.

Суплє виділяє 4 класи стану слизової оболонки ротової порожнини.
Перший клас характеризується добре вираженими комірковим відростком та комірковою частиною, що покриті трохи рухомою слизовою оболонкою. Тверде піднебіння покрите рівномірним шаром слизової оболонки, яка помірно рухома в її задній третині. Анатомічні складки слизової оболонки на обох щелепах знаходяться далеко від верхівки коміркового відростка (частини). Якщо стан слизової оболонки першого класу, в ротовій порожнині створюються сприятливі умови для ортопедичного лікування повної відсутності зубів.
Другий клас характеризується атрофованою слизовою оболонкою, яка тонким натягнутим шаром покриває комірковий відросток чи частину, тверде піднебіння. Місця прикріплення складок розміщені дещо ближче до верхівки коміркового відростка (частини).
Третій клас характеризується тим, що комірковий відросток чи частина і задня третина твердого піднебіння покриті розрихленою слизовою оболонкою. Такий стан слизової оболонки часто спостерігається у разі атрофії коміркового відростка (частини).
У разі четвертого класу комірковий відросток та коміркова частина покриті рухомими тяжами слизової оболонки, які розміщені впродовж і можуть легко зміщуватися під час незначних навантажень. Тяжі можна спостерігати частіше на нижній шблепі за умови повної атрофії коміркової частини. Необхідно зазначити, що тяжі можуть защемлюватися і тоді користування протезами стає неможливим.
Запропонована Суплє класифікація стану слизової оболонки ротової порожнини має важливе практичне значення для клініки ортопедичної стоматології.