Межова лінія (розділова лінія, лінія огляду, кламерна лінія).

Межова лінія (розділова лінія, лінія огляду, кламерна лінія).

Лінія, яку окреслює графітовий стержень паралелометра поруч із лінією пояса (якщо поздовжня вісь зуба не збігається з вертикаллю, то пояс не збігається з найбільшою опуклістю у цьому положенні) і яка залежить від нахилу зуба, називається межовою. Ця лінія ділить поверхню зуба на дві зони: опорну, яка розміщена між окресленою лінією та оклюзійною поверхнею, та утримувальну, або ретенційну, яка окреслена лінією та шийкою зуба.
Межова лінія, ЇЇ види. Існують такі види розміщення межової лінії:.
1.
Межова лінія проходить посередині апроксимальної поверхні зуба і піднімається по вестибулярній поверхні до контактного пункту із сусіднім зубом. Таке розташування межової лінії є доцільним для використання опорно-утримувального кламера Акера. Глибину ніші, де має розміщуватися кінець утримувальної частини кламера, визначають за допомогою калібру-стержня № 1.
2.
Межова лінія починається на рівні контактного пункту зуба з боку дефекту зубного ряду і по вестибулярній поверхні опускається до середини апроксимальної поверхні біля сусіднього зуба. У такому разі рекомендовано використовувати кламери типу другого класу за Неєм або кламери Боніхарта. Глибину ніші визначають за допомогою калібрувального стержня № 2.
3.
Межова лінія має діагональне розташування на опорному зубі. Вона косо перетинає вестибулярну поверхню і закінчується біля шийки зуба з протилежного боку. Глибину ніші визначають за допомогою калібрувального стержня № 3. Рекомендують використовувати кламер № 2 або № 5 системи Нея.
4.
У разі високого розташування пояса (патологічна стертість зубів) межова лінія проходить на рівні жувальної поверхні. Такі зуби треба покривати штучними коронками, щоб відновити анатомічну форму.
5.
Низьке розміщення межової ліні; буває на зубах, які мають форму усіченого конуса. За такої умови опорно-утримувальнии кламер використовують лише у разі покриття зуба штучною коронкою.
Існують і нетипові напрямки межової лінії. За Є. І. Гавриловим та Є.Н. Жуковим (1984) виділяють такі напрямки межової лінії: у вигляді петлі із опуклістю, зміщеною до ясенного краю чи до жувальної поверхні; у вигляді широкої петлі із верхівкою, зміщеною до однієї із контактних поверхонь; сходинкоподібну, у вигляді високо або низько розташованої прямої лінії; у вигляді хвилі.