Направка пластмасових протезів.

Направка пластмасових протезів.

Направка пластмасових протезів відбувається за такою схемою. Спочатку лінію перелому в двох-трьох місцях змазують дихлоретановим клеєм, який входить до комплекту самотвердіючої пластмаси "Протакрил"; частини протеза склеюють по лінії перелому та утримують протягом 3—4 хв. За склеєним базисом протеза відливають гіпсову модель і контрмодель одночасно — на верхній та почергово — на нижній щелепі.
Після цього протез знімають з моделі, розламують по лінії склеювання, розширяють лінію поломки в кожний бік на 1—2 мм і роблять глибокі насічки по краях. Модель і контрмодель змащують ізоляційним лаком "Ізокол", потім частини протеза розміщують на модель, а правильність розміщення перевіряють контрмоделлю. Пластмасове тісто готують із самотвердіючих пластмас "Протакрил", "Редонт". Замішане пластмасове тісто у фазі "ниток, що тягнуться" з незначним надлишком укладають по лінії поломки і притискають контрмоделлю. Полімеризація пластмаси закінчується через 8—10 хв, після чого протез обробляють.
Якщо є необхідність приварити штучні зуби, тоді знімають відбиток щелепи з протезом і відбиток зубів-антагоністів. Після відливання моделей підбирають за кольором і розміром штучні зуби, потім поновлюють фрезою краї протеза, накладають пластмасове тісто і по ньому проводять постановку штучних зубів. Через 8-10 хв протез обробляють.
Лабораторним способом направку протеза проводять так. Протез склеюють і відливають модель, як вказано вище. Після розширення лінії перелому щілину, що утворилася, заливають розплавленим воском, згладжують його на рівні з протезом. Потім модель з протезом гіпсують у кювету і загальноприйнятим способом замінюють віск на пластмасу. У процесі полімеризації пластмаси відбувається монолітне (хімічне) з"єднання відламків. Протез виймають з кювети, обробляють, шліфують і полірують.