Способи гіпсування моделей у кювети.

Способи гіпсування моделей у кювети.

Існує три способи гіпсування моделей у стоматологічні кювети: прямий, обернений і комбінований.
Найпоширенішим є обернений спосіб. Після підготовки модель кладуть на 7— 10 хв у воду. Замішують гіпс і заповнюють ним верхню частину кювети, в яку занурюють модель так, щоб зуби і штучні ясна розміщувалися над її бортами. Загіпсовується тільки модель. Гіпс згладжують на рівні бортів кювети і поміщають її на кілька хвилин у холодну воду. Після цього, знявши дно з основи кювети, нижню частину її з"єднують з верхньою. Замішують гіпс і невеликими порціями заповнюють основу кювети, злегка похитуючи нею, щоб гіпс повністю заповнив увесь простір. Кювету закривають і поміщають під прес для видалення залишків гіпсу. Після кристалізації гіпсу половини кювет роз"єднують або спочатку поміщають у воду, що кипить, для розплавлення воску. У разі появи на поверхні води слідів воску кювету витягують з неї, роз"єднують і після видалення залишків воску висушують. Для запобігання з"єднанню пластмаси базису з гіпсом моделі і виключення можливості проникнення води в пластмасу поверхню моделі покривають шаром ізоляційного лаку "Ізокол", рицинової олії або розчином мила.
Суть оберненого способу гіпсування полягає у тому, що модель залишається у верхній частині кювети, а зуби переходять в її основу.
У разі прямого способу гіпсування модель і штучні зуби знаходяться в одній і тій самій частині кювети (в основі). Відокремивши модель від оклюдатора (артикулятора), зрізають надлишки гіпсу, намагаючись досягти того, щоб зуби не підвищувалися над рівнем бортів кювети. Для закріплення кламерів у гіпсі зрізають частину гіпсового зуба під кламером, щоб між плечем останнього і зубом залишався проміжок.
Перед гіпсуванням модель попередньо на 3—5 хв замочують у воді. Після цього основу кювети заповнюють гіпсом, занурюють модель у кювету так, щоб вестибулярна поверхня протеза і зубів була закрита гіпсом, а пластинка, що покриває піднебіння, комірковий відросток або частину з язикової поверхні, залишалася вільною. Жувальні поверхні і різальні краї штучних зубів слід закрити шаром гіпсу, який би протидіяв їх зміщенню під час пресування. Не чекаючи повного затвердіння гіпсу, починають його обробку, зрізають надлишки гіпсу так, щоб над зубами залишався рівний утримувальний гіпсовий валик. Валик скошують вщент до бортів кювети. Після повного затвердіння гіпсу кювету занурюють у воду на 10—15 хв. Для отримання ізолювального шару поверхню гіпсу обробляють "Ізоколом", потім дві половини кювети складають разом, заповнюють кювету гіпсом і закривають кришкою. Для точного з"єднання частин кювети її поміщають під прес.
Після затвердіння гіпсу в другій половині кювети її занурюють у посудину з водою, що кипить, до повного розплавлення воску. Потім кювету розкривають, промивають гарячою водою обидві її половини і звільняють від залишків воску та бруду.
Комбінований (змішаний) спосіб застосовують у тому разі, коли фронтальні зуби поставлені на приточці, а бічні — на штучних яснах. За умови змішаного гіпсування фронтальні зуби накривають гіпсовим валиком, як у разі прямого способу, а бічні штучні ясна залишаються відкритими, як у разі оберненого.