Гінгівіти. Ортопедичні методи лікування та профілактики.

Гінгівіти. Ортопедичні методи лікування та профілактики.

Гінгівіт — запалення слизової оболонки ясен. Існують такі форми гінгівіту: катаральний, гіпертрофічний, виразковий.
За наявності в ротовій порожнині зубних протезів зберігається загальна симптоматика, але є низка особливостей, які залежать від якості протеза. У разі користування незнімними протезами явище гінгівіту в ділянці опорних зубів і тіла протеза більш виражені, особливо якщо протези виготовлені неякісно. Розвитку гінгівіту після протезування сприяє і недостатньо ретельний гігієнічний догляд за незнімними протезами. У разі поганої якості чи догляду за бюгельними і пластинковими знімними протезами також виникає гінгівіт, зона поширення відповідає зоні травмівної дії протеза.
До етіологічних чинників відносять: поганий гігієнічний догляд за протезами, над- і під"ясенний зубний камінь, широкий чи довгий край штучної коронки, пломби з краями, що нависають, вкладки, відсутність апроксимальних міжзубних контактів, аномалії прикусу, положення форми зубів, неправильно спаяні коронки, неправильно сформовану проміжну частину в мостоподібному протезі, спотворення тканин маргінального пародонта під час зняття відбитка у разі знімного протезування, надмірну корекцію знімного протеза під час його припасування; зруйнування рельєфу слизової оболонки ясенного краю на гіпсовій моделі.
У більшої частини хворих з ортопедичними конструкціями гінгівіт є одним із симптоматичних проявів тих чи інших форм пародонтиту.
Лікування:.
— комплексний підхід до лікування (медикаментозне, ортопедичне, загальносанаційне);.
— ортопедичні методи;.
— повторне протезування з відновленням міжзубних контактів, довжини чи ширини коронки, краю базису, що прилягає до зубів тощо.
Профілактика:.
— своєчасна діагностика і лікування зубощелепних анамалій та деформацій;.
— створення контактних пунктів під час пломбування каріозних порожнин, перевагу слід віддавати вкладкам;.
— застосування литих вкладок у разі лікування пришийкового карієсу;.
— оцінка якості препарування зубів у разі застосування штучних коронок, відновлення анатомічної форми зуба, довжини і ширини коронки;.
— якщо можливо — відмова від застосування коронок з облицюванням за Бєлкіним, з акрилових пластмас;.
— належний рівень гігієни ротової порожнини;.
— зняття відбитків лише після усунення запального процесу в тканинах маргінального пародонта;.
— збільшення використання бюгельних протезів відповідно до медичних показань;.
— дотримання меж пластинкових знімних протезів, ступеня та рівня прилягання їх до твердих тканин, уведення в конструкцію опорно-утримувальних кламерів.