Метод вибіркового пришліфування зубів.

Метод вибіркового пришліфування зубів.

Показання: усунення передчасних контактів або наявність контактів тільки на окремих зубах під час змикання щелеп у центральній, бічній і передній оклюзіях, а також виявлення ділянок оклюзійної поверхні зубів, які блокують рухи щелеп у різних напрямках. Його застосовують як на початковій, так і в стадії розвитку патологічного процесу в тканинах пародонта.
Терапевтичний ефект від пришліфування полягає в усуненні чи значному зменшенні шкідливого для ураженого пародонта горизонтального компонента жувального тиску, зменшенні просторового зміщення зуба і стиснення судин періодонта, тобто в усуненні чинників, які погіршують кровообіг та трофіку тканин. У разі створення рівномірних контактів на протязі всього зубного ряду під час рухів нижньої щелепи (створення так званої ковзкої оклюзії) зменшується навантаження на тканини пародонта, що сприяє нормалізації кровообігу.
Ділянки, на яких концентрується тиск під час рухів нижньої щелепи, визначають візуально під час поетапного зміщення нижньої щелепи із положення у центральній оклюзії в одне із крайніх положень у разі бічних оклюзій чи до змикання різальних країв фронтальних зубів — у разі передніх. Уточнюють ділянки концентрації тиску на всьому шляху зміщення за допомогою оклюзійного паперу. Зішліфування проводять за допомогою алмазних абразивних інструментів, знімаючи зони надмірних та блокувальних контактів. Обов"язковою умовою у разі регулювання оклюзійних контактів є збереження трьох-чотирьох початкових контактів на оклюзійній поверхні групи жувальних зубів та лінійного контакту в групі фронтальних зубів. Якщо недотриматися цього правила, то пізніше відбуваються зміщення зубів, у чотирьох з них після зпрепарування створюється контакт в одній точці. Недопустиме також виключення зубів із оклюзійних контактів.
Правильність створення ковзкої оклюзії визначають візуально за допомогою копіювального паперу. Терапевтичний ефект у разі препарування різальних поверхонь фронтальної групи зубів забезпечують вкороченням екстракоміркової частини зубів та зменшенням різцевого шляху (переднього і бічного), зменшення різцевого шляху призводить до зменшення тривалості періоду стиснення судин у момент відкушування їжі і під час бічних зміщень щелеп, тобто створюються умови для нормалізації судинної реакції на дію навантаження.