ОРТОПЕДИЧНІ ЗАХОДИ У РАЗІ ЗАХВОРЮВАНЬ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБА.

ОРТОПЕДИЧНІ ЗАХОДИ У РАЗІ ЗАХВОРЮВАНЬ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБА.

Артрози скронево-нижньощелепного суглоба. Етіологія та патогенез захворювання.
До головних загальних причин виникнення артрозів СНЩС належать обмінні, нейродистрофічні, ендокринні порушення, інфекційні захворювання, до місцевих — тривалий хронічний запальний процес у суглобі, надмірне навантаження на суглобову поверхню головки нижньої щелепи, відсутність зубів, деформація оклюзійної поверхні зубного ряду, патологічна стертість. Можливе поєднання названих чинників.
Дистрофічні процеси в суглобі можуть розвиватися в результаті впливу загальних і місцевих чинників — порушення як клітинних, так і позаклітинних механізмів, що забезпечують трофіку.
Загальний механізм розвитку артрозу СНЩС полягає у тому, що хрящ, який покриває суглобову поверхню головки виросткового відростка, поступово піддається дистрофії, місцями зникає; дистрофічні процеси можуть спричинити перфорацію диска. У кістці спостерігаються явища перебудови, інколи навіть з надлишком кісткотворення; головка деформується — стає гачко- чи булавоподібною.
Важливе значення у розвитку патології суглоба відводять оклюзійно-артикуляційним чинникам. Зниження міжкоміркової висоти, деформація оклюзійної поверхні зубного ряду, зміна характеру рухів нижньої щелепи призводять до порушення закономірностей розподілу навантажень на елементи суглоба.