Вивихи І підвивихи. Ортопедичні заходи.

Вивихи І підвивихи. Ортопедичні заходи.

Ортопедичні заходи пов"язані з іммобілізацією суглоба на більш чи менш тривалий термін після вправлення вивиху шляхом створення перешкоди для широкого відкривання рота, що виключає можливість повторного вивиху. З цією метою використовують пращу, зв"язування зубів, апарати Шредера, Померанцевої-Урбанської, Ядрової, Петросова.
Зручним для пацієнта, нескладним під час виготовлення є метод лігатурної пов"язки-обмежувача, що накладається на дві пари зубів-антагоністів. Правильно накладена пов"язка забезпечує обмеження рухомості нижньої щелепи протягом 6—8 тиж. Успіх лікування буде значною мірою залежати від ставлення пацієнта до призначень лікаря, що стосуються нормалізації функції жувальних м"язів. Лікар зосереджує увагу хворого на необхідності усунення сформованих неправильних рухів нижньої щелепи і навчає його плавним рухам щелепи, за яких не відбувається клацання у суглобі.
Протягом 3—4 тиж лікар рекомендує пацієнту щоденно 5—6 разів на добу по 5—10 хв виконувати перед дзеркалом комплекс шарнірних, бічних рухів нижньої щелепи допереду, які не повинні супроводжуватися клацанням у суглобі.
Серед знімних апаратів, що обмежують відкривання рота, є знімна пластинка для верхньої щелепи з пелотом — відростком за Шредером, який закріплюється з вестибулярного боку зубів і спрямований дистально до передньої поверхні вінцевого відростка.
Для лікування вивихів і підвивихів використовують спеціальні апарати.
Апарат Ядрової є модифікацією наясенної шини Ванкевича з невеликими двобічними валиками в задніх її відділах, навколо дистально-щічних поверхонь других молярів і з накушувальною площадкою у ділянці різців. Спочатку виготовляють зубо-ясенну шину з пластмаси на верхню щелепу, припасовують її у ротовій порожнині, потім нашаровують на неї швидкотвердіючу пластмасу в ділянці дистально-щічних поверхонь других молярів і піднебінної поверхні різців та пропонують хворому декілька разів зімкнути і розімкнути зуби. При цьому на задній поверхні шини отримуються відбитки слизової оболонки, що покриває передні поверхні гілок нижньої щелепи. Цим створюються площини обмеження і ковзання для рухів нижньої щелепи. Крім того, формується накушувальна площадка в ділянці фронтальних зубів. Після затвердіння пластмаси апарат обробляють і полірують.
Апарат Петросова — апарат для ортопедичного лікування звичного вивиху.
.
нижньої щелепи. Являє собою шину, яка обмежує ступінь відкривання рота. Складається із фіксувальних елементів (коронок на верхні та нижні зуби) і шарніра з обмежувачем. Обмежувач розміщують для кожного хворого індивідуально з таким розрахунком, щоб відкривання рота було максимальним, але без зміщення суглобової головки за межі суглобового горбка. Терміни користування апаратом індивідуальні для кожного хворого, а лікувальна дія апарата розрахована на нормалізацію діяльності м"язів, які висувають нижню щелепу допереду.
У разі суглоба, що клацає, підвивих ліквідують протезуванням (підвищення прикусу) чи лікуванням основного захворювання — ревматизму, порушення сольового обміну тощо, створенням умов спокою для суглоба на 1—2 міс за допомогою тимчасових ортопедичних апаратів.