Конструкція знімного мостоподібного протеза за Ю.К. Курочкіним.

Конструкція знімного мостоподібного протеза за Ю.К. Курочкіним.

Запропонована оригінальна конструкція знімного мостоподібного протеза за Ю.К.Курочкіним. До складу протеза входить металева коронка зі шліцовими канавками на медіально нахиленому в бік дефекту нижньому молярі. Канавки — пази розміщені на щічній і язиковій поверхнях коронки паралельно поздовжній осі другого опорного зуба. Протез складається із телескопічних коронок на опорному зубі у фронтальній ділянці та проміжної частини протеза, з"єднаної з одного боку із зовнішньою телескопічною коронкою, а з другого — з розширеним литим опорно-утримувальним кламером, що має на внутрішній поверхні плечей випини для з"єднання зі шліцами опорної коронки моляра. Особливим у виготовленні є моделювання внутрішньої телескопічної коронки, що виправляє нахил одного з опорних зубів. Медіально нахилений моляр препарується у відповідності з напрямком його довгої осі під литу телескопічну коронку. Другий опорний зуб підготовляється під штучну коронку, яку вибрано згідно з показаннями.
Під час фіксації виготовленого протеза спочатку установлюють коронку з цементом на нахилений зуб, потім фіксують решту частини протеза, не чекаючи затвердіння цементу, і просять пацієнта зімкнути зуби в положенні центральної оклюзії.
Запропонований мостоподібний протез дозволяє:.
1) відновити жувальну функцію за рахунок опори на природні зуби;.
2) завдяки похилій площадці, яка розміщена на зубі, що перемістився, основна частина жувального тиску розподіляється уздовж поздовжньої осі зуба, запобігаючи його подальшому нахилу в бік дефекту та посиленню функціонального перевантаження;.
3) завдяки жорсткій системі кріплення телескопічними коронками на одному опорному зубі та литим опорно-утримувальним кламером зі шліцовим з"єднанням — на другому мостоподібний протез рівномірно передає жувальний тиск на пародонт опорних зубів під час усіх рухів нижньої щелепи;.
4) нормалізується оклюзійна поверхня зубного ряду за рахунок литої накладки, яка заповнює трикутний простір між жувальною поверхнею опорного зуба та зубами-антагоністами;.
5) розширені плечі опорно-утримувального кламера не травмують тканини щоки та язика;.
6) знімна конструкція мостоподібного протеза сприяє дотриманню гігієни ротової порожнини.
Показаннями до використання даної конструкції мостоподібного протеза є:.
1) наявність одно-, двобічних включених дефектів нижньої щелепи, які виникли після втрати одного або двох зубів;.
2) кут конвергенції опорних зубів більший ніж 20°;.
3) наявність трикутного простору між жувальною поверхнею нахиленого зуба та антагоністами;.
4) великі та середньої величини клінічні коронки опорних зубів;.
5) здоровий пародонт опорних зубів.
Існує низка інших модифікацій мостоподібних протезів, які використовуються за даної клінічної картини; вони відрізняються один від одного лише незначними конструктивними особливостями.