Лікування прикусу, що знижується, на початковій стадії розвитку.

Лікування прикусу, що знижується, на початковій стадії розвитку.

Лікування хворих з початковою стадією розвитку прикусу, що знижується, нескладне. Основним завданням є недопустити прогресування патологічної стертості зубів. Оскільки зниження прикусу ще не відбулося або воно незначно виражене і не турбує хворого, необхідності у відновленні оклюзійної висоти немає, тому ортопедичне лікування має профілактичний напрямок.
Ортопедичне лікування спрямоване на відновлення порушеної форми та функції патологічно стертих зубів за допомогою знімних чи незнімних зубних протезів залежно від показань.
Незначні порушення оклюзії та стоншені внаслідок патологічної стертості випнуті краї зубів згладжують за допомогою вибіркового пришліфування останніх. У всіх випадках необхідно зберегти висоту центральної оклюзії.
З метою сповільнення розвитку генералізованої патологічної стертості доцільно створити трьохпунктний контакт із зустрічними штучними коронками на антагоністах у фронтальному та бічному відділах зубних рядів, насамперед на зубах із найбільш вираженою стертістю. Штучні коронки не тільки сповільнюють або гальмують процес руйнування твердих тканин зубів, але й сприяють збереженню анатомо-фізіологічної гармонії жувального апарату. На бічних зубах розміщують металеві вкладки, коронки з облицюванням та вкладками. Більшість лікарів використовують штамповані металеві коронки. Але у зв"язку із властивими їм недоліками (швидко протираються, глибоко занурюються в ясенну борозну, руйнуючи колову зв"язку зуба, та сприяють перебігу хронічного запального процесу у крайовому пародонті, розцементовуються, сприяють розвитку колового пришийкового карієсу), перевагу слід віддавати суцільнолитим металевим коронкам.
За наявності дефектів зубних рядів згідно з показаннями використовують мостоподібні, пластинкові чи бюгельні протези, створюючи множинний контакт між зубними рядами і розвантажуючи функціонально перевантажені зуби.
Після заміщення дефектів зубних рядів мостоподібними протезами зуби-антагоністи, що контактують з ними, покривають коронками.