Обмежена патологічна стертість зубів.

Обмежена патологічна стертість зубів.

Ураження спостерігається як за наявності інтактних зубних рядів, так і за наявності в них часткових дефектів. У разі інтактних зубних рядів обмежена стертість компенсується за рахунок вакантної гіпертрофії коміркового відростка чи частини відповідної ділянки щелепи, не відбувається зниження оклюзійної висоти, а контакт стертих зубів з антагоністами зберігається.
Глибоке різцеве перекриття та виражені скати суглобових горбків у разі глибокого блокувального прикусу зумовлюють перевагу вертикальних шарнірних рухів над горизонтальними, а також значне обмеження розмаху бічних та розтиральних рухів нижньої щелепи. Цим пояснюється стертість бічних зубів, яка спостерігається нечасто, а розвиток обмеженої вертикальної чи змішаної форм стертості фронтальних зубів виникає частіше.
Патологічна стертість зубів. Це прогресивний (декомпенсований) процес зменшення твердих тканин зубів, який супроводжується комплексом змін естетичного, функціонального та морфологічного характеру в зубних та призубних тканинах, жувальних м"язах і скронево-нижньощелепних суглобах.