Профілактика патологічної стертості зубів.

Профілактика патологічної стертості зубів.

Проблеми профілактики патологічної стертості зубів є необхідними та актуальними в клініці ортопедичної стоматології, але, на жаль, їх не завжди враховують. Система профілактичних заходів щодо патологічної стертості зубів до цього часу практично відсутня.
Основними профілактичними заходами є:.
— своєчасне заміщення дефектів оклюзійної поверхні зубів, дефектів зубних рядів та створення множинних контактів між ними;.
— проведення лікування зубощелепних аномалій у дітей;.
— своєчасне виявлення перехідної стадії стертості зубів та проведення відповідних лікувальних заходів;.
— боротьба зі шкідливими професійними звичками, що спричиняють порушення цілісності коронкової частини зуба;.
— лікування захворювань органів та систем, які патогенетично пов"язані з підвищеним стиранням зубів (бруксизм, патологія залоз внутрішньої секреції, порушення фосфорно-кальцієвого обміну в організмі).
Перспективним напрямком є використання вакуум-електрофорезу з метою профілактичного введення іонів кальцію, фосфору та фтору для нормалізації обмінних процесів у тканинах зуба і створення умов, що протидіють розвитку патологічної стертості зубів.
З метою запобігання розвитку патологічної стертості зубів, спричиненої кислотним некрозом, необхідно застосовувати заходи захисту тканин зуба від шкідливої дії кислоти. Важливе значення мають санітарно-гігієнічні та загальнооздоровчі заходи. Серед них — зменшення загазованості робочих приміщень, використання сучасних засобів боротьби із забрудненням повітря, посилення витяжної вентиляції, повноцінне, збалансоване харчування. Як індивідуальні заходи профілактики кислотного некрозу зубів та захворювань органів дихання використовують фільтрувальні та ізолювальні засоби захисту.
З метою нейтралізації кислотної реакції слини рекомендують полоскати ротову порожнину лужними розчинами: 1 % розчином бури, 2—3 % розчином харчової соди тощо. Названі засоби значно підвищують стійкість твердих тканин зубів до дії кислот та зменшують вимивання мікроелементів з них.