Іммобілізація з використанням лігатурного зв"язування зубів.

Іммобілізація з використанням лігатурного зв"язування зубів.

Лігатурне зв"язування проводять за умови достатньої кількості стійких зубів на уламках нижньої щелепи з використанням бронзо-алюмінієвого дроту діаметром 0,4— 0,5 мм або пластмасової нитки діаметром 0,5-0,6 мм протягом 2-3 діб.
Відомі такі види лігатурного зв"язування:.
— поліамідною ниткою за Є.В.Гоцьком;.
— металевою лігатурою: просте за Айві, Вільгою, Гейкіним, Бароновим.
Просте зв"язування — міжщелепна фіксація.
Зв"язування за Гейкіним — з використанням металевого чи пластмасового ґудзика, необхідного для накладання гумової тяги.
Зв"язування за Вільгою — готують лігатурну зв"язку двох зубів, надягають на скручені з вестибулярного боку кінці олов"яну кульку і затискають її лігатурою. Надлишок лігатури зрізають. Готують подібну зв"язку на зуби-антагоністи. Між верхньою і нижньою кульками накладають гумову тягу.
Зв"язування за Айві — особливістю є використання удвоє зігнутої лігатури, скрученої на два витки з утворенням кільця, діаметр якого 3—4 мм. Шматком дроту (лігатури) з"єднують кільця зв"язок на верхніх і нижніх зубах, скручують його кінці, фіксуючи зубні ряди.
Стандартна стрічкова шина із зачіпними гачками Васильєва виготовляється із нержавіючої сталі товщиною 0,25—0,3 мм, має готові відростки для згинання зачіпних гачків. Фіксують шину на зубах лігатурним дротом. На гачки шин надягають гумові кільця для міжщелепного витяжіння.
Ф.Л. Гардашніков (1968-1970 pp.) застосував назубну шину з еластичної пластмаси з грибоподібними гачками (відростками). Фіксується на зубах дротяною лігатурою з наступним міжщелепним витяжінням.