Обтуратори.

Обтуратори.

Обтуратор пневматичний Пергамента — перфорований гумовий ковпак, який надягають матері на молочну залозу. Він має гумову пластинку, розміщену в незрощенні піднебіння, над якою прикріплений гумовий балон, що закриває незрощення.
Обтуратор — ріжок Титарева — палець від гумової рукавички, з"єднаний з гумовою трубкою завдовжки 25-30 см, яка прикріплена до градуйованої пляшечки з соскою. Перед годуванням соску розміщують у роті так, щоб гумовий палець знаходився під незрощенням. Вдувають у палець повітря через трубку і кінець її затискують. Гумовий палець закриває незрощення і забезпечує ссання дитини.
Обтуратори, які застосовують у разі дефектів твердого піднебіння. До них відносять базисну піднебінну пластинку. Фіксують її так: за наявності всіх верхніх зубів — шляхом щільного прилягання до піднебінної поверхні зубів чи перекидними кламерами; у разі часткових дефектів зубного ряду — звичайними одноплечими гнутими кламерами; за відсутності зубів — як повний знімний протез (адгезія, клапанна фіксація) навколо отвору на піднебінні. Обтуратор може бути виготовлено як бюгельний протез із обтуруючою частиною.
Обтуратори у разі дефектів твердого і м"якого піднебіння мають дві частини: фіксувальну і обтуруючу. Залежно від характеру рухомості обтуруючої частини розрізняють три типи таких обтураторів.
І тип — жорстке з"єднання обтуруючої частини з фіксувальною. До нього належать обтуратори Сюєрсена, Шредера. Недолік обтураторів цього типу — травмування рухомих м"яких тканин нерухомою обтуруючою частиною протеза.
II тип — обтуратори з рухомою обтуруючою частиною. Базис з"єднують з обтуратором за допомогою круглої пружини, еластичної металевої пластинки (плоскої пружини), шарніра чи виготовляють обтуруючу частину з еластичної пластмаси. До цього типу обтураторів належить обтуратор Шильдського, обтуратор Ільїної-Маркосян, обтуратор Померанцевої-Урбанської (клапанний обтуратор).
III тип — обтуратори без звичайного фіксувального базису.
Плаваючий обтуратор Кєза розміщується на ділянці дефекту і тримається завдяки точній відповідності його країв краям тканин, що оточують дефект. Тому край обтуратора готують у вигляді борозни, яка за формою відповідає краям дефекту. Застосовують обтуратор у разі щілиноподібних дефектів піднебіння у дітей.
Двошаровий плаваючий обтуратор. Із жорсткої базисної пластмаси виготовляють частину обтуратора, яка прилягає до твердого піднебіння, а з еластичної — частину, спрямовану у порожнину глотки, і ту, що заміщує дефект м"якого піднебіння.
Розсувний протез з еластичним обтуратором (клапаном) застосовується за необхідності стимуляції росту і розвитку щелепи у дітей з незрощеннями.