ОРТОПЕДИЧНЕ ЛІКУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ ІМПЛАНТАЦІЇ У РАЗІ ЧАСТКОВИХ ДЕФЕКТІВ ЗУБНИХ РЯДІВ.

ОРТОПЕДИЧНЕ ЛІКУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ ІМПЛАНТАЦІЇ У РАЗІ ЧАСТКОВИХ ДЕФЕКТІВ ЗУБНИХ РЯДІВ.

Ахенські концепції в імплантології.
Використання Ахенських концепцій допомагає лікарю вибрати необхідну кількість імплантатів і вид протезування.
Ахенські концепції — схеми ортопедичного лікування беззубих щелеп з опорами протезів на імплантати в залежності від їх кількості — були запропоновані на основі аналізу результатів протезування із застосуванням імплантатів групою вчених на чолі з H.Spiekermann.
Постійні конструкції (за Ахенськими концепціями).
Нижня щелепа:.
— 2 імплантати у фронтальній ділянці — знімні покривні протези зі вкороченим зубним рядом на круглій штанзі, опора на ясна;.
— 3—5 імплантатів — знімні покривні протези зі вкороченим зубним рядом, опорою на ясна і імплантати, кругла чи яйцеподібна штанга, кнопкові або магнітні атачмени, телескопи;.
— 4—6 імплантатів — протези з розширеним базисом, знімні та умовно знімні, опори на імплантат.
Верхня щелепа:.
— 2 імплантати в ділянці фронтальних зубів — знімні покривні протези на круглій штанзі, опора на ясна;.
— 3—4 імплантати в ділянці фронтальних зубів — штанга з паралельними стінками, знімний покривний протез з опорою на ясна;.
— 4—6 імплантатів у ділянці фронтальних зубів і премолярів — умовно знімні протези з розширеним базисом на штанзі з паралельними стінками, іноді на кнопкових та інших атачменах, опора на слизову оболонку й імплантати;.
— 6—8 імплантатів у ділянці фронтальних зубів, премолярів і молярів — умовно знімні протези з розширеним базисом на штанзі з паралельними стінками, на литих каркасах, гвинтах, опора на імплантати.
Крім цих правил необхідно враховувати характер міжкоміркового взаємовідношення. За умови великого просторового розходження центрів коміркових гребенів виникають біомеханічні умови, несприятливі для функціонування імплантата. Зокрема, у разі сагітального розходження коміркових гребенів прагнення розмістити фронтальні зуби в незнімному мостоподібному протезі за ортогнатичним прикусом призводить до різкого зміщення осей імплантата і штучного зуба, створюючи несприятливу ситуацію для кореневої частини імплантата. У таких випадках доцільно використовувати знімні протези.
Відтворення необхідної міжкоміркової висоти призводить до різкого збільшення позакоміркової частини протеза. У такому разі також віддають перевагу знімній конструкції, використовуючи імплантати лише як додаткові опори для посилення фіксації знімних протезів.