Права та обовязки медичної сестри.

Права та обов"язки медичної сестри.

Медична сестра стоматологічної поліклініки повинна мати середню спеціальну освіту, підпорядковуватися головному лікареві поліклініки, завідувачу відділення, лікарю-стоматологу на прийомі та головній медсестрі.
Службові обов"язки медсестри такі: стежити за дотриманням техніки безпеки і протипожежних заходів, санітарним станом кабінету, контролювати якість роботи санітарки в кабінеті, своєчасно викликати пацієнтів до лікаря, подавати лікарю стерильні інструменти, за необхідності — стоматологічні матеріали. Під час лікування пацієнтів допомагати лікарю готувати пломбувальну масу, пасту тощо. Виконувати іншу роботу на прохання лікаря-стоматолога. Після прийому пацієнта обробляти дезінфекційним розчином робочий столик лікаря і стоматологічне крісло. У разі поганого самопочуття пацієнта виміряти AT та пульс. За необхідності, під контролем лікаря, зробити необхідні ін"єкції чи дати краплі, в разі погіршення самопочуття хворого — викликати невідкладну допомогу. Своєчасно поповнювати аптечку невідкладної допомоги необхідними препаратами. Постійно бути на робочому місці під час прийому пацієнта. Якщо виявлено поломки стоматологічної установки чи медичного обладнання, зробити запис у журналі технічного нагляду і повідомити адміністрацію. У спілкуванні з пацієнтами і співробітниками бути чуйною, ввічливою, дотримуватися правил деонтології. Дотримуватися правил асептики і антисептики. Протягом робочої зміни стежити за економним використанням електроенергії, води, технічним станом стоматологічного обладнання.
Права медичної сестри: медична сестра має право контролювати роботу і виконання функціональних обов"язків молодшого медичного персоналу, який їй підпорядковується. Один раз у 5 років проходити курси підвищення кваліфікації та атестацію згідно з положенням. Мати щорічну чергову відпустку 24 календарні дні. Може відмовитися від роботи, якщо це загрожує її життю чи життю оточуючих.