Підготовка воскової композиції каркасу бюгельного протеза до процесу лиття.

Підготовка воскової композиції каркасу бюгельного протеза до процесу лиття.

Для забезпечення вільного доступу розплавленого металу в форму потрібно правильно підготувати ливарну систему. Ливники випускає промисловість у наборах "Восколіт", це є дріт із воску діаметром від 0,8 до 4,5 мм, після виплавки якого залишаються канали в пакувальній масі, якими надходить до форми розплавлений метал. Крім ливників (за винятком випадку, коли вони товсті і короткі) створюють "муфту" — воскову кульку, яка в 3—4 рази більша за деталь, що будуть відливати. Муфта запобігає утворенню усадкових речовин, у середині виливки, що може бути наслідком недостатнього надходження додаткової кількості розплавленого металу для заповнення пустот, які виникли в процесі застигання металу. Найпоширенішими формами ливникових систем для відливання бюгельних протезів на вогнетривких моделях є: хрестоподібна, крильчаста та одноканальна.
Хрестоподібну ливникову систему використовують для виготовлення складних конструкцій бюгельних протезів. Вона складається із прямокутних ливників у вигляді смужок воску шириною 3—4 мм, товщиною 0,8—1,5 мм. їх розміщення перехресне. Кількість ливників залежить від складності протеза.
Крильчаста ливникова система складається із дугоподібно вигнутих ливників діаметром 3—4 мм, які з"єднують основний ливник, що розміщений в основі моделі з елементами каркасу протеза.
Одноканальна ливникова система утворена ливником завтовшки 5—6 мм, який товстим кінцем прикріплений до конуса, а зтоншеним кінцем (3—4 мм), до каркасу протеза з одного боку. Ливник укріплюють у напрямку обертання моделі під час заливання сплаву. Після побудови ливникової системи воскову композицію каркасу обробляють олією для згладжування поверхні каркасу, усунення зазубрин та нерівностей. Надлишок олії знімають ацетоном чи ефіром. Потім каркас протеза миють у розчині мильного порошку. Мильну піну видаляють стиснутим повітрям і розпочинають нанесення на воскову композицію каркасу бюгельного протеза вогнетривкої маси.
Для формування моделі з каркасом бюгельного протеза в опоку слід використовувати таку ж масу. Воскову композицію каркасу і ливникову систему покривають рідкою пакувальною формувальною масою.
Її замішують порціями і наносять на каркас пензликом, за допомогою вібратора. Таким чином, маса легко стікає з пензлика, заповнюючи щілини, отвори. Після висихання маси модель фіксують на спеціальній підставці і починають підбирати опоку. Із середини опоку вистеляють пластинками бюгельного воску або азбесту. Опоку фіксують і приливають воском, щоб уникнути витікання формувальної маси. Підготовлену масу заливають із режимом середньої інтенсивності. Після затвердіння формувальної маси опоку нагрівають, знімають підставку, виплавляють віск і термічно обробляють у муфельній печі. Коли повністю виплавиться і вигорить віск, опоку переносять у іншу муфельну піч з програмним керуванням, нагріту до 200 °С. Правильна термічна обробка ливарної форми забезпечує отримання точного каркасу бюгельного протеза.
Використання сучасних формувальних мас дозволяє відливати каркаси бюгельних протезів на вогнетривких моделях безопоковим методом із використанням пластмасових опок, які легко знімаються з муфеля після затвердіння маси. Завдяки формі муфеля під час термічної обробки зникають перешкоди щодо розширення, і це підвищує якість відлитої деталі.