Негативні сторони застосування незнімних мостоподібних протезів.

Негативні сторони застосування незнімних мостоподібних протезів.

Під час лікування і відновлення ушкодженої зубо-щелепної системи незнімними мостоподібними протезами спостерігаються такі недоліки:.
1.
Необхідність зпрепарування зубів, що в більшості випадків зумовлює больову реакцію, а також небайдуже для твердих тканин зуба, пульпи і періапікальних тканин (інфікування дентинних канальців, травма й опік пульпи, виникнення хронічних періапікальних процесів тощо).
2.
Поява хронічного гінгівіту, оскільки ясенний край коронки є постійним травмувальним чинником. Особливо це загострюється у разі неправильно виготовленої коронки (подовжений її край чи не відповідає шийці зуба).
3.
Незнімні протези утворюють ніші між яснами і штучними зубами, де відкладаються частинки їжі і зубний камінь із надмірною кількістю мікроорганізмів. Ніші ускладнюють та роблять неможливим дотримання гігієни ротової порожнини .
4.
У разі помилки у виборі конструкції протеза і кількості опорних зубів, оцінці стану тканин пародонта опорних зубів чи зубів-антагоністів виникають деструктивні та запальні процеси, які призводять до загибелі пародонта і зубів.
Патологічні зміни діагностуються як:.
— відображений травматичний вузол, зумовлений фіксацією незнімного протеза на жувальні зуби нижче від оклюзійної лінії чи на фронтальні зуби з підвищеною на них опорою;.
— силова дисоціація, зумовлена наявністю протезів на одному із зубних рядів;.
— травматична артикуляція, зумовлена нераціональним протезуванням.
Запобігання виникненню зубощелепного травматизму досягають збільшенням числа опорних зубів у разі перевантаження основних опор чи блокуванням зубів-антагоністів, якщо вони перевантажені мостоподібним протезом.