Дезінфекція відбитків.

Дезінфекція відбитків.

Проблема дезінфекції відбитків є складною і до кінця не вирішеною не тільки в Україні, але і в усьому світі. Це знаходить пояснення у тому, що способи та засоби, які застосовуються, повинні мати високу вірулоцидну, бактерицидну й фунгіцидну активність і водночас не повинні негативно впливати на властивості відбиткового матеріалу, точність моделей, які отримують за ними, бути індиферентними для персоналу.
.
Робоча група спеціалістів з гігієни в стоматології з Німеччини дає такі рекомендації щодо очищення та дезінфекції стоматологічних відбитків, зуботехнічних інструментів і предметів, допоміжних засобів:.
1.
Відбитки та інші зуботехнічні засоби, які виводять з ротової порожнини хворого, вважаються контагіозними.
2.
Усі зуботехнічні предмети та допоміжні засоби також вважають зараженими, якщо вони використовувалися у роботі.
3.
Лікар стоматолог-ортопед несе юридичну відповідальність за гігієнічний стан відбитків та інших предметів, які надходять з його кабінету в зуботехнічну лабораторію. Це особливо важливо, адже вищезгадані предмети під час їх обробки в рамках стоматологічної практики можуть призвести до поширення мікроорганізмів.
4. Проведення усіх гігієнічних заходів повинно проходити під постійним контролем лікаря. Це стосується і процедур у зуботехнічній лабораторії.
Стоматологічні відбитки, всі зуботехнічні та інші допоміжні матеріали повинні оброблятися так:.
1.
Після виведення відбитка з ротової порожнини його необхідно ретельно промити, очистити під струменем проточної води та продезінфікувати.
2.
У тій же послідовності обробляють зуботехнічний інструментарій. Для цього може бути використана ультразвукова апаратура в комбінації з дезінфекційними засобами, особливо якщо мова йде про зубні протези, що використовувалися раніше.
3.
Після дезінфекції усі предмети та інструменти необхідно добре прополоскати у проточній воді.
4.
Для дезінфекції використовують тільки ефективні, перевірені засоби, які рекомендовані спеціальними органами та зберігають свої властивості (особливо антивірусні — проти гепатиту, аденовірусів) за наявності слини і крові.
Дезінфекційні засоби, що застосовуються, не повинні негативно впливати на форму відбитків і повинні бути сумісні з гіпсом.
5.
Особливі заходи запобігання потрібні під час лікування хворих, ризик інфікування від яких збільшений, або осіб зі зниженою імунною реакцією. У таких хворих необхідно використовувати зняття таких відбитків (наприклад, еластичними матеріалами), які гарантують проведення надійної дезінфекції у відповідності зі згаданими вище умовами. Лікар і медсестра повинні чітко уявляти, що очистка та дезінфекція відбитків входять в обов"язкові завдання їх роботи в клініці. Дезінфекція відбитків може бути здійснена за допомогою фізичних та хімічних засобів. Але можливість застосування фізичних засобів обмежена через небезпеку ушкодження відбиткових матеріалів дією таких чинників, як висока та низька температура, висушування, опромінення тощо.
Звичайне автоклавування може спричинити руйнування навіть гіпсу. Мікрохвильове опромінення відбитків малоефективне щодо споротвірних бактерій.
Хімічні засоби дезінфекції ефективніші і доступніші. Вони застосовуються методом імерсії (занурення), у вигляді спрею (зрошення) або у вигляді аерозолю. За даними американської асоціації стоматологів, Британського стоматологічного комітету, широким спектром антимікробної дії володіють дезінфекційні засоби на основі хлору, формальдегіду, глутарового альдегіду, фенолу, йодоформу тощо.
Відбитки на основі альгінатів знезаражуються 0,5 % розчином гіпохлориту натрію протягом 3—10 хв методом занурення або аерозолем. Ефективне також застосування 2 % розчину глутарового альдегіду протягом 1 год, а застосування розчину йодоформу протягом 3—10 хв призводить до повної інактивації віруса. Розчини на основі фенолу малоефективні.
Обробка відбитків речовинами на основі полісульфідних, поліефірних та силіконових матеріалів аерозолем або спреєм також достатньо ефективна. Найважливішими засобами у формі аерозолю або спрею є "Descosept-AF", "Desident", "Sterilium".