Зубопротезна лабораторія.

Зубопротезна лабораторія.

Включає низку приміщень із врахуванням специфічних умов, що створюються на різних етапах виготовлення протезів. Самостійними кімнатами лабораторії є: основна кімната, кімната для гіпсування, кімната для формування, полімеризаційна, паяльна, ливарня. Можливе розміщення гіпсувальної, формувальної і полімеризаційної в одній кімнаті. Основні вимоги до всіх кімнат полягають у наявності в них холодної і гарячої води, великого стола з металевою поверхнею, де встановлено бункер для зберігання гіпсу, преса для видавлювання гіпсу із кювет і звичайного преса. Крім того, необхідний стіл для приготування тіста із різних пластмас і його формування в кювети. Стіл повинен мати один чи два закріплені зуботехнічні преси для пресування пластмасового тіста в кюветах перед фіксацією їх у бюгелі, а також на столі повинна бути герметично закрита посудина для збирання залишків пластмаси після формування у кювети з метою зменшення випаровування метилметакрилату.
.
У полімеризаційній кімнаті на газовій плиті встановлюють не менше двох стерилізаторів відкритого типу чи подібних їм апаратів. Над столом і газовою плитою обов"язково повинен бути витяжний ковпак вентиляційної установки.
Основна кімната призначена для виконання основних процесів з виготовлення зубних протезів (моделювання, постановка зубів, оброблення протезів тощо). Висота робочого приміщення повинна бути не менше ніж 3 м. На кожного працівника повинно виділятися не менше ніж 13 м
об"єму виробничого приміщення і не менше ніж 4 м
площі.
Стіни основного приміщення лабораторії фарбують олійною фарбою світлих тонів, підлога повинна бути заслана лінолеумом. Вікна повинні відповідати низці санітарно-гігієнічних вимог: світловий коефіцієнт (відношення заскленої поверхні вікна до площі підлоги) передбачається не менше ніж 1/5, вікна повинні розміщуватися на однаковій відстані одне від одного і від кутків будинку; верхній край вікна повинен знаходитися ближче до стелі (20—30 см); віконні перетинки повинні бути вузькі та довгі; робочі місця слід розміщувати так, щоб світло падало прямо або з лівого боку від працівника; відстань робочого місця техніка від вікон у приміщеннях, що освітлюються природним світлом, не повинна перевищувати триразової відстані від підлоги приміщення до верхньої межі віконного отвору; гранична ширина, яку мають освітлювати вікна з двох боків приміщення, становить 15—18 м. Названих величин слід дотримуватися, оскільки вони мають велике значення для збереження здоров"я техніків, які виконують тонку, ювелірну роботу з постійним напруженням зору.
Робоче місце зубного техніка. Для зручного, щвидкого і найефективнішого виконання усіх процесів, пов"язаних з виготовленням протезів, кожен зубний технік повинен мати індивідуальне робоче місце, що складається з лабораторного стола, поверхня якого повинна бути повністю покрита мармуром чи на відстані 20—25 см від його краю — листовою латунню або нержавіючою сталлю. Поверхня столу має півмісяцевий виріз, а в центрі є спеціальний виріз для обрізання моделей — фінагель. Безпосередньо під вирізом розміщуються один чи два ящики для зберігання інструментів і збирання відходів гіпсу, пластмаси, обрізків металу.
На поверхні стола розміщується освітлювальний прилад (зліва чи безпосередньо над столом), шліф-мотор або спеціально вмонтована бормашина, газова горілка, електрошпатель для розігріву воску та інших операцій, пов"язаних з воском.
До кожного робочого місця обов"язково повинна бути підведена вентиляція (витяжка). Стілець для зубного техніка повинен бути із спинкою, обертатися.
Оснащенню робочого місця зубного техніка надається велике значення, оскільки тут технік проводить більшу частину свого робочого часу. Воно повинно відповідати всім вимогам ергономії, охорони праці і здоров"я. Водночас із технічними вимогами слід ураховувати елементи естетики, сучасного дизайну.
Полірувальна і паяльна кімнати. Особливостями цих кімнат є розміщення столів із шліф-моторами для полірування протезів із металів і сплавів, пороховловлювачів для полірування протезів із дорогоцінних металів. До всіх шліф-моторів підводиться потужна пороховловлювальна система і добре освітлення.
У паяльній кімнаті необхідно розмістити витяжні шафи, де встановлено паяльні апарати, забезпечені компресорами для автоматичної подачі бензину. У витяжних шафах розміщується муфельна піч для виплавлення воску. Невід"ємним атрибутом є потужна витяжна вентиляція.
Ливарня. Широкі можливості для виготовлення різного виду протезів відкрились завдяки створенню оригінального устаткування, де високочастотне індукційне плавлення сплавів металів поєднуються з відцентровим литтям і новою технологією приготування форм для лиття. Високочастотна відцентрова піч розроблена С.Д. Богословським і В.А. Марським у 1956 р.
Кімната для роботи з металокерамікою. Головним засобом у роботі техніка є електропіч з програмним забезпеченням, де здійснюється спікання поверхні зубних протезів із кераміки. Керування технологічним процесом здійснюється автоматично за програмою. Кімната повинна зберігатися в бездоганній чистоті.