Матеріали, допоміжні під час паяння.

Матеріали, допоміжні під час паяння.

Спосіб з"єднання металевих частин ортопедичних конструкцій за допомогою паяння раніше був дуже розповсюдженим. Однією з головних вимог до цього процесу було міцне з"єднання металевих частин, яке могло б витримати значні силові навантаження. Міцність паєчного шва в основному залежить від властивостей припою. Великий вплив на міцність спайки можуть мати умови, за яких проводиться процес паяння. Для отримання міцного шва необхідна взаємна дифузія розплавленого припою і металу частин, які з"єднують. Дифузії металів перешкоджають окисли, які покривають поверхню металів та особливо активно утворюються під час нагрівання. Для видалення окислів і захисту поверхонь від окислення у процесі паяння застосовують спеціальні поверхнево-активні речовини — флюси (плавні), які можуть розчиняти окисну плівку і спливати на поверхню розплавленого припою. До найпоширеніших у практиці зуботехнічних лабораторій флюсів належать тетраборат натрію (бура), борна кислота, каніфоль. Ці речовини в розплавленому стані здатні легко розтікатися на поверхні металів, розчиняти окисну плівку і створювати перешкоди для її утворення. Флюс повинен мати температуру плавлення, нижчу від температури плавлення припою, і не вивітрюватися у процесі паяння. Для проведення м"якої пайки як флюси використовують каніфоль і розчин хлориду цинку.
.
Каніфоль складається із смолистих кислот, які утворюються під час виділення скипідару із деревини хвойних порід. Каніфоль — це тверда і крихка речовина темного або світло-коричневого кольору. Плавиться за температури 120 "С. Розплавлена каніфоль володіє доброю змочувальною здатністю до металів, захищає поверхню від корозії, широко використовується під час паяння оловом і луження.
Тетраборат натрію. Хімічна формула Na2B
0
• ЮН
0 — кристалічний порошок білого кольору. Тетраборат натрію використовують під час твердої пайки. Температура плавлення — близько 741 °С, у розплавленому стані має вигляд скла, прозорий.
Борна кислота (Н
В0
) — білий порошок, який складається із кристалів лускатої форми, методика її застосування аналогічна тетраборату натрію. Як флюс борна кислота може застосовуватися самостійно або в суміші. Для паяння золотих сплавів готують суміш, яка складається із бури (55 %), борної кислоти (35 %) та окису кремнію (10 %).