Штучні зуби із пластмаси.

Штучні зуби із пластмаси.

Технологія заводського виготовлення пластмасових зубів відрізняється значною простотою: зв"язок штучних зубів з базисом протеза під час полімеризації проходить за типом монолітного з"єднання унаслідок однорідності хімічної будови матеріалів. Пластмасові зуби можуть мати стійке забарвлення будь-якого кольору і відтінку. Якщо необхідно, зуби із пластмаси може виготовити в умовах зуботехнічної лабораторії зубний технік. Названі переваги пластмасових зубів у деяких випадках (інколи без достатніх підстав) скоротили використання фарфорових зубів у клініці ортопедичної стоматології.
.
Незважаючи на відомі переваги, пласмасові зуби мають недоліки, головними з яких є: високий ступінь стирання, недостатня твердість. Різка різниця у твердості пластмаси та емалі зуба призводить до швидкого стирання пластмаси зубів у протезах, які контактують із природними зубами. В останні роки проводяться роботи щодо випуску більш стійких до стирання пластмас для виробництва штучних зубів. Нині для цих цілей застосовується пластмаса "Синма", яка є зшитим акриловим співполімером, володіє підвищеною щільністю і твердістю. У промисловості штучні зуби з акрилової пластмаси можуть бути отримані двома способами:.
1.
Формувальну масу (суміш полімера і мономера, барвника і замутнювача) поміщають у металеві прес-форми і полімеризують під тиском за температури 105 °С.
2.
У металеві прес-форми вміщують порошок полімер, а потім під тиском гідравлічного преса і нагрівання він розм"якшується та ущільнюється, після чого проводять охолодження.
Кожним із способів можна отримати багатокольорові зуби з різними відтінками. Штучні зуби повинні володіти високими естетичними вимогами. З цією метою промисловість випускає їх різними за формою, розміром і кольором. Штучні зуби формуються в гарнітури. Фасони, розміри і колір штучних зубів систематизовані в спеціальному альбомі. Найбільш оптимальні за естетичними показниками є штучні пластмасові зуби "Естедент", розроблені Харківським заводом медичних пластмас і стоматологічних матеріалів. Нині випускаються двоколірні зуби. Вони із акрилових пластмас, містять флюоросцентні речовини, а також фторвмісний каучук для більш монолітного з"єднання із пластмасою базиса.
Усього випускається 31 фасоно-розмір фронтальних верхніх зубів, 7 — фронтальних нижніх і 6 — бічних зубів. Фронтальні зуби випускаються тринадцяти кольорів. Для зручності добору зубів за розмірами додатково до альбому випущений так званий деонтиметр усіх наявних розмірів зубів. Він складається із 4 еластичних мірних смужок, які легко згинаються за формою коміркової дуги на моделі. Довжина стрічки вказує номер групи фронтальних і бічних зубів. Крім того, нині розробляються триколірні зуби, що будуть ще краще імітувати колір справжніх зубів у ділянці шийки і різального краю. Харківський завод медичних пластмас і стоматологічних матеріалів випустив зуби "Естедент-Д" за типом тимчасових молочних зубів, призначених для виготовлення зубних протезів дітям віком 12—16 років.