ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВА ОРТОПЕДІЯ.

ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВА ОРТОПЕДІЯ.

Апарати та протези профілактичні.
Щоб запобігти травмуванню зубів і щелеп, на тренуваннях і змаганнях боксерів застосовують спеціальні зубоясенні шини (капи), виготовлені з еластичних матеріалів, каучуку, пластмаси ЕГ-МАС-12, боксилу.
У разі ортогнатичного та прямого прикусів боксерську шину готують на верхню щелепу, за наявності медіального (прогенії) — на нижню.
За необхідності фіксації чи обмеження руху нижньої щелепи використовують знімні апарати, що обмежують відкривання рота і зберігають рухомість у суглобах. До таких апаратів належать апарати з пелотами, які обмежують рухомість нижньої щелепи; пелоти, як правило, розміщені біля висхідних гілок нижньої щелепи.
Апарат Померанцевої-Урбанської — знімна пластинка на верхню щелепу, яка має знімний пелот, закріплений на піднебінній частині базису за допомогою втулки. Він дозволяє регулювати рухомість апарата швидкотвердіючою пластмасою залежно від необхідної амплітуди (розмаху) рухів нижньої щелепи.
Апарат Ядрової — застосовують у дітей за наявності звичних вивихів і підвивихів нижньої щелепи, які виникають як наслідок неправильного формування щелеп і зубних рядів.
Апарат Петросова незнімний міжщелепний обмежує відкривання рота, не порушуючи інших рухів нижньої щелеп, не завдає болю.
Апарат — обмежувач відкривання рота Бурчанської—Ходоровича. Основні складові: штамповані металеві коронки, трубки, відрізок поліамідної нитки діаметром 0,7—0,8 мм. Зміну амплітуди рухів нижньої щелепи здійснюють шляхом зміни довжини поліамідної нитки.