Дослідження слини.

Дослідження слини.

Слина відіграє важливу роль у фізіологічних процесах, що відбуваються у ротовій порожнині. Вона бере участь у процесах травлення — розщепленні складних вуглеводів за допомогою ферменту птіаміну. Крім того, слина містить лізоцим, лейкін, ліпазу, оксидазу і бере участь в імунобіологічних окисних процесах. Муцин слини обвдшікує харчовий комок, що полегшує його ковтання. Слина бере участь також у процесі мінерального обміну, є розчинником харчових продуктів, зволожує слизову оболонку й очищує її від шкідливих мікроорганізмів.
.
Водночас під впливом токсичної дії медикаментів, пломбувальних і протезних матеріалів, інфекційних захворювань та інтоксикацій, а також різних емоцій склад слини змінюється кількісно і якісно. У зв"язку з цим дослідження слини має важливе діагностичне значення. Слину (змішану) збирають натще у пробірку чи шляхом витискання безпосередньо із протока кожної залози.
Досліджуючи слину, можна визначити її консистенцію, вміст у ній муцину. Відомо, що за умови посиленої салівації і рідкої консистенції слини функціональне присмоктування повних протезів буває погіршене, і навпаки, в"язка слина сприяє присмоктуванню протезів.
Шляхом дослідження амінолітичної активності слини за вмістом у ній лізоциму, оксидази та інших ферментів можна встановити негативний вплив деяких протезних матеріалів (ураховуючи їх пригнічувальну дію на ферменти слини) і рекомендувати заміну їх іншими.