Телерентгенологічне дослідження у стоматологічній практиці

Телерентгенологічне дослідження у стоматологічній практиці

. Під терміном "телерентгенографія" розуміють виконання дослідження за умови великої фокусної відстані, що забезпечує мінімальне спотворення розмірів досліджуваного органа. Отримані таким чином знімки використовуються для проведення складних антропометричних вимірювань, що дозволяють оцінити взаємовідношення різних відділів лицевого черепа в нормі і за патології. Методика застосовується для діагностики різних аномалій прикусу та оцінки ефективності ортопедичних заходів, що проводяться.
.
Телерентгенограми виконуються на касеті з підсилювальними екранами розміром 24x30 см, відстань фокус-плівки 1,5-2,0 м. Під час дослідження необхідно користуватися краніостатом, що забезпечує фіксацію положення голови хворого, отримання ідентичних рентгенограм.
Складність будови черепа вимагає виконання рентгенограм у двох взаємноперпендикулярних проекціях — прямій і бічній. У практичній роботі у більшості випадків використовується тільки телерентгенографія у бічній проекції.
Визначення на телерентгенограмі розмірів різних ліній, проведених між визначеними антропометричними точками, і величини кутів між ними дає можливість математично охарактеризувати особливості росту та розвитку різних зідділів черепа у конкретного пацієнта.