Виправлення форм коміркового відростка, частини.

Виправлення форм коміркового відростка, частини.

У разі знімного протезузання важливо, щоб форма коміркового відростка та частини не протидіяла зільному введенню протеза, а його бічні поверхні сприяли рівномірному розлоділу тиску по всій площині слизової оболонки протезного ложа.
.
За наявності гострих кісткових виступів чи екзостозів, покритих стоншеною слизовою оболонкою, з"являється біль, спричинений тиском протеза на кісткові зипини, крім того, останні заважають його уведенню, а в деяких випадках є при-іиною відмови хворих від користування ним.
Більш зручна форма коміркового відростка (частини) досягається двома способами. Відомо, що кісткові випини і гострі краї комірок, які залишилися після видалення зубів, з часом атрофуються і згладжуються, тому лікарі розпочинають протезування через 1,5—2 міс після видалення останнього зуба. Другий спосіб — їрургічний, тобто створення зручної форми коміркового відростка (частини) дперативним шляхом. Цей спосіб дозволяє значно скоротити час, протягом якоо хворий чекає протезування.
Слід пам"ятати про шкоду надмірного використання хірургічної обробки коміркового відростка та частини. Видалення зовнішніх стінок коміркового відростка на верхній щелепі звужує коміркову дугу. Це ускладнює постановку штучних зубів і впливає на фіксацію протеза, тобто на його функціональну цінність. Штучний зубний ряд, створений у відповідності із звуженою комірковою дугою, зменшує об"єм ротової порожнини, зменшуючи простір для язика.
Хворі скаржаться на втому язика, особливо після тривалої розмови, тому у разі видалення значної кількості зубів слід обережно ставитися до зовнішньої стінки коміркового відростка верхньої шелепи.