Усунення тяжів і рубців на слизовій оболонці протезного ложа.

Усунення тяжів і рубців на слизовій оболонці протезного ложа.

На слизовій оболонці ротової порожнини слід розрізняти два види тяжів. До першого виду відносять вуздечку язика, губ і тяжі слизової оболонки. Вони обмежують розмах рухів язика, щік і губ. Розміщення їх в основному типове. Вони протидіють знімному протезуванню лише тоді, коли кріпляться на верхівці коміркового відростка чи частини, адже якщо протез перекриває складку слизової оболонки, виникають пролежні, які спричинюють біль. Тяжі заважають створенню крайового замикального клапана, що послаблює фіксацію протеза.
.
До другого виду тяжів на слизовій оболонці належать рубці, які залишилися після операції, опіків, поранень. Форма їх, як і розміщення, може бути різною. Вони є серйозною перешкодою для фіксації знімних протезів.
Лінійне висічення тяжів з наступим ушиванням країв рани нерідко закінчується утворенням нового рубця. І тому усунення рубцьових тяжів, вуздечок, які заважають протезуванню, можливе шляхом місцевої пластики зустрічними трикутними клаптями за Лімбергом, шляхом вільної пластики шкіри і, нарешті, висіченням рубців з наступною епітелізацією рани під протезом. У ротовій порожнині пластика місцевими тканинами із застосуванням зустрічних трикутників не завжди є успішною. Ефективніша вільна пластика шкіри за Тіршом. Для фіксації епітеліального клаптя можна користуватися тимчасовим протезом, краї якого спеціально подовжують і потовщують нашаруванням термопластичної маси.
Відомий метод висічення рубців у ділянці перехідної складки з наступною епітелізаціє^ рани під протезом за Є.І. Гавриловим (1980). До операції знімають відбитки з верхньої і нижньої щелеп. На моделі видаляють гіпс, який відображає тяж, і в цьому місці моделюють склепіння перехідної складки. На підготовленій таким чином моделі виготовляють безпосередній протез. Потім проводять операцію. Під час операції видаляють рубець і тут же фіксують протез. Епітелізація рани відбувається під протезом, який в даному випадку відіграє формувальну роль.