Комп"ютерні технології виготовлення вкладок, коронок і мостоподібних протезів.

Комп"ютерні технології виготовлення вкладок, коронок і мосто- подібних протезів.

Виготовлення зубних протезів за допомогою комп"ютерних технологій є складною, високоефективною, дорогою, екологічно чистою, універсальною технологією, що грунтується на сучасних досягненнях комп"ютерної техніки. Найвідомішим у світі є метод CEREC, розроблений на початку 80-х p. XX ст. Комп"ютерна технологія передбачала оптимізацію роботи лікаря, підвищення її ефективності, скорочення часу лікування, комфортність для хворого без збільшення вартості послуг. До 1985 р. таким чином було виготовлено першу вкладку з фарфору. Крім системи CEREC відомі й інші комп"ютерні системи: "The Puret system", "The Minnesota system", "CAO-CAM system Sopha Bioconcept" фірм-виробників країн Швейцарії, Франції, США.
До переваг комп"ютерної технології виготовлення зубних протезів відносять такі, як:.
— висока точність виготовлення;.
— відсутність процедури зняття відбитків і, як наслідок, не використовуються традиційні відбиткові матеріали;.
— відсутність лабораторного етапу виготовлення моделей щелеп;.
— можливість виконання оператором ЕОМ без допомоги зубного техніка складної зуботехнічної роботи за допомогою комп"ютера.
Суть комп"ютерної технології виготовлення зубних протезів полягає у тому, що за допомогою оптичної системи знімається "оптичний відбиток" — відображення протезного ложа. "Оптичний відбиток" знімається за допомогою мікротелекамери, чку поміщають у ротову порожнину. За спеціальною програмою отриманий "оптичний відбиток" обробляється і машина виготовляє заплановану конструкцію.
Під час виконання роботи на екрані монітора за допомогою комп"ютера конструюються елементи протеза. Під час припасування у роті лікар формує жувальну поверхню відповідно до наявних умов.
Консоль — від французького console — частина, що випинається. В ортопедичній стоматології консольним вважають незнімний протез, що має опору з одного боку.