Методи плавлення сплавів.

Методи плавлення сплавів.

Залежно від температури плавлення сплавів їх поділяють на три групи. До 1-ї групи належать сплави з точкою плавлення до 300 °С (сплави на основі олова, олова із сріблом, міді). До 2-ї групи належать сплави з точкою плавлення до 1100 °С (золоті сплави), до 3-ї — сплави з точкою плавлення понад 1200 °С (нержавіюча сталь, кобальто-хромові сплави тощо).
Метод плавлення для сплавів 1-ї групи — в металевій ложечці на полум"ї спиртової чи газової горілки. Для плавлення сплавів 2-ї і 3-ї груп використовують спеціальну апаратуру. Найпростішою з них є бензиновий плавильний апарат. Полум"я бензинового апарата має температуру 1200
С.Якісне нагрівання сплавів відбувається у високочастотних печах, де за допомогою струмів високих частот (змінні струми частотою від 500 до 10 000 000 Гц) створюють електромагнітне високочастотне поле індуктора. У зв"язку з великою густиною індукованих струмів, що виникають на поверхні металу, відбувається швидке нагрівання та розплавлення сплаву. Розповсюдженим є метод плавлення металів киснево-ацетиленовим і пропановим полум"ям.