Напівкоронки.

Напівкоронки.

Використовуються як опори мостоподібних протезів та в разі відновлення фронтальних, бічних зубів. Можливе використання визначеної кількості напівкоронок, виготовлених у моноліті, для шинування опорних зубів за наявності пародонтиту.
Зішліфовування твердих тканин зуба для виготовлення напівкоронки проводять тільки на оральній та, частково, апроксимальних поверхнях. У пришийковій зоні названих ділянок формують уступ. Товщина напівкоронки повинна бути (0,4+0,1) мм, відповідно глибина уступу та зішліфованих твердих тканин повинна відповідати цим розмірам. Бічні поверхні повинні конвергентувати до різального краю на 4—6°. Можливе використання напівкоронки як опори паяного та литого мостоподібного протезів. Використання її як опори консольного протеза протипоказано.
Відома конструкція напівкоронки зі штифтами, що вперше описав Burgess. Вона складається з напівкоронки та литої штифтової вкладки. Незнімний протез використовують на групу зубів у разі пародонтиту як шинувальний елемент.
Можливе виготовлення такої напівкоронки як опори мостоподібного протеза, але лише за умови незначних дефектів зубного ряду.