Дублювання. Підготовка моделі до дублювання.

Дублювання. Підготовка моделі до дублювання.

Підготовка полягає в тому, що всі проміжки між зубами, а також частина поверхні зубів між шийками і межовою лінією заливають тугоплавкам воском або заліплюють мольдином чи гіпсом. На опорних зубах заливають ніші тільки з боку дефекту зубного ряду від шийки до межової лінії.
Для точного розміщення кламерів на вогнетривкій моделі на вестибулярній та оральній поверхні опорних зубів, як вказує Ней, між шийкою зуба і межовою лінією, слід ставити пластинку тугоплавкого бюгельного воску й обрізувати її за нижнім краєм плеча опорно-утримувального кламера.
Соснін Г.П. рекомендує за нижнім краєм плечей кламера гострим скальпелем зробити канавку, яка перейде на вогнетривку модель і буде орієнтиром для розташування плечей кламерів. Оскільки дуга та базисні сітки не повинні прилягати до слизової оболонки протезного ложа, під них слід виготовляти прокладки з бюгельного воску, олов"яних або свинцевих пластинок.
Товщина прокладок під сітки повинна бути 1,5—2 мм залежно від висоти опорних зубів, виду прикусу. Товщина прокладок для під"язикової дуги повинна становити 0,5—1,5 мм залежно від індивідуальних особливостей рельєфу коміркового відростка чи частини та податливості слизової оболонки. Прокладки для піднебінної дуги мають товщину 0,3—0,5 мм. Певної товщини пластинки чи шари лейкопластира приклеюють клеєм так, щоб вони щільно прилягали до моделі. Після цього модель закріплюють на столику паралелометра в тому положенні, в якому наносилася межова лінія на опорні зуби. Ножоподібним стержнем зрізують залишки воску, мольдину або гіпсу до межової лінії, надаючи паралельності опорним зубам