Протезні стоматити травматичні.

Протезні стоматити травматичні.

Найчастіше проявляються по межах протезного ложа і їх причиною є травма краєм базису. У разі легкої травми розвивається катаральне запалення. За умови значної невідповідності краю протеза перехідній складці виникають пролежневі виразки з набряклими краями та дном, що кровоточить.
Декубітальна виразка. Захворювання розвивається на тлі механічної травми слизової оболонки язика чи щоки гострим краєм зуба чи базисом знімного протеза. Хворий скаржиться на біль в ураженій ділянці. Під час огляду виявляють виразки різної форми, глибини і розмірів, покриті сіро-білим нальотом. Краї виразки набряклі, слизова оболонка гіперемована. Усунення причинного травматичного агента, призначення дезінфекційних полоскань та аплікацій дає позитивний ефект. Виразки болючі і є однією з причин відмови від протезів. Дно виразки звичайно чисте, кровоточиве, іноді покрите фіброзним нальотом. Після загоювання залишається рубець, який деформує перехідну складку і в майбутньому ускладнює створення замикального клапана.
Спостерігаються пролежневі виразки у хворих, які користуються старими, деформованими протезами. У разі тривалого загоювання рани (більше двох тижнів) хворого необхідно проконсультувати в онколога.
Основним профілактичним заходом щодо виникнення травматичних протезних стоматитів є уникнення травми тканин протезного ложа базисом протеза. Крім того, хворому слід пояснити правила користування протезом та провести диспансерне спостереження за цими пацієнтами.