Протезні стоматити алергійні.

Протезні стоматити алергійні.

Речовинами, які зумовлюють алергійні стоматити є: мономер, гідрохінон, перекис бензоїлу, окис цинку, фарбники. Визначити причинність окремих інгредієнтів базисного матеріалу вдається рідко. Найлегше встановити алергійну реакцію від дії фарбника чи замутнювача, провівши повторне виготовлення протезів з безколірної пластмаси.
Клінічно контактна алергія з групи реакцій сповільненої дії проявляється запаленням слизової оболонки протезного ложа, тобто тканини, яка контактує з матеріалом базису, а також алергійними реакціями з боку інших систем організму.
Уражена слизова оболонка язика, губ, щік, коміркового відростка та частини, піднебіння — яскраво-червоного кольору, блискуча. Але алергійна реакція може проявлятися також екземами, глоситами, контактними стоматитами, порушеннями чи спотвореннями смаку, набряком губ, гострими дерматитами обличчя і рук, бронхіальною астмою, паротитами.
Диференціювати алергійне запалення слизової оболонки від запалення, що виникло з іншої причини, складно. Шкірні проби недосконалі, а серологічні реакції не завжди виявляють антитіла навіть у хворих з різко вираженими явищами контактної алергії в ротовій порожнині. Контактна алергія зникає тільки після припинення користування протезом, на матеріал якого хворий відповідає гіперреакцією.
До профілактичних заходів щодо алергійних стоматитів слід віднести:ретельний збір анамнезу на предмет наявності проявів чи захворювань алергійного генезу, діагностику за допомогою шкірних проб та серологічних реакцій, ретельний підбір базисного матеріалу; врахування черговості протезування: первинне чи повторне.
Протезне поле. До протезного поля відносять увесь організм, усі тканини щелепно-лицевої ділянки, що входять у зону безпосередньої та опосередкованої дії протеза (протезне ложе, суглоб, жувальні м"язи тощо).
Протезне доже. До протезного ложа відносять тканини, з якими протез безпосередньо контактує. Для знімного протеза ними є слизова оболонка коміркового відростка чи частини, твердого піднебіння, природні зуби, які вступають в оклюзію з штучними зубами, поверхня зубів, на якій розміщуються кламери. Протезне ложе належить до протезного поля як частина до цілого.