Способи пакування пластмаси.

Способи пакування пластмаси.

Нині у роботі зуботехнічних лабораторій використовують два способи пакування пластмаси в стоматологічні кювети — компресійний та ливарний.
Для отримання виробу з високими фізико-механічними властивостями необхідно, щоб процес полімеризації проходив за оптимальних умов, а саме: необхідне оптимальне співвідношення мономера та полімера; повне дозрівання пластмасового тіста; створення та суворе дотримання температурного і часового режиму полімеризації. Приготування пластмасового тіста проводять у скляній або фарфоровій посудині. Оптимальними є об"ємні співвідношення мономера до полімера як 1:3. Спочатку наливають мономер, а потім насипають порошок, використовуючи для цього мірники. Суміш добре змішують і посудину закривають, щоб не було випаровування мономера. Точне співвідношення мономера та полімера вибрати ніколи не вдається у зв"язку з тим, що гранули полімера мають різну форму, тому треба використовувати інструкції заводу-виробника, де точно вказуються ці пропорції. На практиці кількість мономера беруть з надлишком, але після насичення полімера залишок мономера видаляють. Для повного дозрівання пластмасового тіста необхідно 30-40 хв.
На процес дозрівання пластмасового тіста впливають температурні показники. Так, у теплі процес буде пришвидшуватися, а на холоді — йти повільніше.
У процесі дозрівання пластмасового тіста виділяють 4 стадії:.
1) піскову, коли маса нагадує змочений водою пісок;.
2) ниток, що тягнуться, — маса стає в"язкою, у разі її розтягування з"являються тонкі нитки;.
3) тістоподібну — маса відрізняється ще більшою густиною, у разі розриву зникають нитки, які тягнуться; у цій стадії пластмасове тісто готове для пакування компресійним способом;.
4) гумоподібну, з вираженими пружними властивостями.
У разі компресійного способу готове пластмасове тісто беруть чистими руками в необхідній кількості, надаючи йому відповідної форми: для верхньої щелепи—у вигляді пластинки, для нижньої — валика. Пластмасове тісто поміщають в одну або другу частини кювети, покривають зволоженим целофаном і з"єднують дві частини кювети за допомогою преса до виходу залишків пластмаси. Роз"єднавши частини кювети, видаляють целофан, перевіряють достатність пластмаси і проводять завершальне пресування. Кювету закріплюють у бюгелі і опускають у воду для наступної полімеризації.
Отримати вироби із акрилових пластмас можна також ливарним способом. Для цього використовують спеціальний шприц-прес та кювету. Перевагою цього методу є те, що пластмасове тісто подається під тиском, який можна регулювати. Залишки пластмаси виводяться через відвідні канали. Тиск можна підтримувати протягом усього періоду пакування та полімеризації. Пластмасове тісто можна пакувати у ниткоподібній стадії або використовувати спеціальні ливарні пластмаси (наприклад "Карбодент"). Пакування та полімеризація пластмас ливарним методом забезпечує високу точність і зменшення кількості залишкового мономера.
Полімеризацію можна проводити за допомогою водяної бані, а також апаратів спрямованої дії. Режим полімеризації акрилових пластмас за допомогою водяної бані включає низку послідовних операцій, які необхідно суворо дотримуватися. У разі пакування пластмаси компресійним способом бюгель занурюють у воду і починається полімеризація. Заводи-виробники до кожної акрилової пластмаси додають чітку інструкцію процесу полімеризації, якої необхідно дотримуватися. Загальноприйнято режим полімеризації проводити за такою схемою: нагрівання стоматологічної кювети до кипіння проводити протягом 1 год; кипіння необхідно підтримувати протягом 45 хв і витримувати кювету до повного охолодження. Якщо дотримуватися правил полімеризації, рівень залишкового мономера в готових базисах протезів не повинен перевищувати 0,5 %.